Burse - Fonduri mutuale

Gemisa strange bani pentru un nou fond de investitii

06.10.2006, 19:37 30

Actionarii Gemisa Investments vor crea, cel mai probabil pana la sfarsitul anului viitor, un nou fond in valoare de 20-30 de milioane de euro. Pe langa banii actionarilor vor fi atrase si fonduri bancare, valoarea totala a investitiilor angajate urmand sa se ridice la circa 50-60 de milioane de euro.
Pana acum, Gemisa a fost un fond mic axat in special pe proiecte mici (din sectorul serviciilor). Fondul a investit 4,7 milioane de euro in zece companii, existand angajamente de finantare de inca 1,3 milioane de euro pentru proiectele deja existente.
"Noul fond de investitii Gemisa va face finantari mai mari decat cele de pana acum. Valoarea medie a unei investitii se va ridica la aproximativ 8-10 milioane de euro", a spus Dragos Rosca, CEO Gemisa Investments. Primele proiecte ale noului fond vor fi finalizate la inceputul anului viitor. Daca pana acum Dragos Rosca a decis sa investeasca mai ales in companii din sectorul serviciilor, cu noul fond intentioneaza sa devina actionar si in companii cu valoare mai mare din domeniul productiei.
In acelasi timp, fondul va continua sa finanteze proiecte din sectorul serviciilor: servicii si produse de ingrijire sau servicii medicale.
La sfarsitul lui mai 2006, directorul fondului spunea ca este posibil ca fondul sa creasca de la sase milioane de euro pana la 15 milioane de euro.
Intre timp, oportunitatile de pe piata i-au determinat pe actionari (companii de investitii straine) sa mareasca sumele disponibile pentru finantarile viitoare.
Acum Gemisa are in portofoliu circa zece companii si a facut relativ recent primul exit prin vanzarea Lauren Finance (servicii financiare) catre Mediplus. Printre cele mai vizibile investitii se numara Miniblu, Optiblu, BIA sau Geroaslan.
Dragos Rosca spune ca pana acum nivelul IRR (Internal Rate of Renturn) pentru investitiile deja realizate este de 30-50% pe an, conform unor evaluari proprii.
"Cand vom face toate exiturile, randamentul mediu va fi de 35-40% pe an", afirma CEO-ul Gemisa.
Acesta este un nivel superior randamentelor obtinute de fondurile de investitii "clasice" - cele cu o atitudine mai prudenta, adica 15-20% pe an. Pana acum, fondul condus de Dragos Rosca a avut un grad de risc ridicat, investitiile cu valorea mai mare urmand sa fie mai putin riscante.
Cifra de afaceri consolidata a companiilor din portofoliul fondului va fi de aproximativ 12 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO