Burse - Fonduri mutuale

Grecii de la Alumil plănuiesc să mai construiască o fabrică

Grecii de la Alumil plănuiesc să mai construiască o fabrică

Autor: Andrei Chirileasa

20.09.2010, 23:49 175

Conducerea producătorului de profile din aluminiu elen Alumil,care deţin o filială pe plan local, Alu­mil Rom Industry (ALU), auîn plan creş­terea producţiei din România oda­tă cu stabilizareaeconomiei prin con­strucţia unei noi fabrici a cărei pro­duc­ţie săfie exportată în ţările din regiune. Una dintre amplasamenteleavute în vedere în prezent este Oradea, la graniţa cuUngaria.
Alumil este una dintre cele mai ex­pansive companii greceşti,dintr-o com­panie locală ajungând să deţină în pre­zent fabrici înmai toate ţările bal­ca­nice şi centre de export care acoperăaproape toată Europa.

"Vrem să ne mutăm activitatea în zo­nele în care simţim că avem unavan­taj strategic. Deja am închis activitatea din Cehia, iaraceastă piaţă este aco­pe­rită în prezent cu producţia din Grecia.În România avem o activitate bine con­solidată şi costul cu forţade muncă este mic", spune George Milonas, pro­prie­tarul şidirectorul general al gru­pului Alumil.
Milonas, unul dintre cei mai pu­ternici industriaşi din Grecia, afost ră­pit în 2008 şi ţinut captiv timp de 13 zi­le, până cefamilia sa le-a plătit răpi­torilor o recompensă estimată la peste12 mil. euro.
Alumil deţine deja o fabrică în Bu­cureşti şi de curând şi-a extinsrecent ac­tivitatea la Filipeştii de Pădure din ju­deţul Prahova,unde intenţionează să investească 5,8 milioane de euro într-ounitate de producţie, un depozit şi un cen­tru logistic. Investiţiaera promisă in­ves­titorilor încă de la listarea companiei în 2007,când firma a atras de pe Bursă 8,6 milioane de euro. Aproape toatăproducţia Alumil din pre­zent este îndreptată spre piaţain­ter­­nă, în special spre sectorul construcţiilor.

Vânzări dezamăgitoare în ultimul an
"Noi avem de doi ani un plan de creştere a producţiei în România,dar dacă l-am face acum, ar fi problematic. Băncile nu acordăcredite în prezent şi avem nevoie de resurse suplimentare. Aşteptămsă vedem ce face Guvernul (al României - n.r.) şi să vedem ostabilizare a economiei. Ne aşteptăm să vedem o revenire avânzărilor Alu­mil pe piaţa românească de acum încolo. În 2009 şianul acesta vânzările au fost dezamăgitoare", a precizatMilonas.
Alumil Rom Industry avea la fine­le primului semestru din 2010re­zer­ve de lichidităţi importante care se cifrau la 24,2 milioanede lei (5,7 mil. euro).
Afacerile Alumil s-au contractat în primele şase luni cu 36,5%,până la un ni­vel de 29,6 milioane de lei (7 mil. euro). Tot­odată,rezultatul net aferent aceleiaşi perioade a devenit negativ, de0,76 milioane de lei (180.000 de euro), comparativ cu un câştig de5,3 mi­lioane de lei (1,2 mil. euro) consemnat în prima jumătate aanului trecut.
Producătorul de sisteme din alumi­niu şi-a bugetat pentru acest ano scă­dere cu 26% a vânzărilor, la 69,7 mi­li­oa­ne de lei, şi unprofit net de 5,65 mi­lioane de lei, mai mic cu 32% faţă de2009.

Alumil ar putea să contracteze materia primă de laAlro
Proprietarul grupului Alumil spune că nu vede în producătorul localde aluminiu Alro Slatina un concurent şi că intenţionează chiar săîncheie un acord cu firma din Slatina pentru a asi­gu­ra materiaprimă necesară pro­ducţiei de anul viitor.
În prezent, Alumil importă alumi­niul necesar extrudării din zonemult mai în­depărtate, precum Rusia sau Australia.
Alro produce anual peste 200.000 de tone de aluminiu, cea mai mareparte a acestuia fiind exportat în ţările europene.
Alumil Grecia controlează 55,9% din acţiunile Alumil Rom Industry,în timp ce preşedintele companiei, Mi­chail Sotiriou, deţine 23,95%din acţiuni.
Titlurile Alumil au înregistrat anul acesta una dintre cele maislabe evoluţii de pe Bursă, pierzând 26% din valoare de la fineleanului precedent. Ieri acţiunile companiei se tranzac­ţio­nau la unpreţ de 1,56 lei, nivel la care ca­pitalizarea Alumil este de 11,5mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO