Burse - Fonduri mutuale

Guvernul Ponta, neputincios la Oltchim: dă afară 930 de oameni

Guvernul Ponta, neputincios la Oltchim: dă afară 930 de...

Autor: Andrei Chirileasa

19.05.2013, 21:58 1515

Administratorii judiciari ai combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), aflat în insolvenţă, au decis concedierea a 929 de angajaţi din cei circa 3.200 pe care-i are compania, începând cu data de 14 iunie 2013.

Guvernul şi-a asumat să plătească salarii compensatorii în valoare totală de câteva milioane de euro pentru angajaţii care pleacă, după ce nu a fost în stare să găsească o soluţie anul trecut pentru a finanţa compania cu 20-30 mil. euro pentru continuarea şi creş­terea producţiei şi păstrarea locurilor de muncă.

Asta în timp ce Româ­nia se chinuie să atragă investiţii străine şi să creeze locuri de muncă, iar investi­ţia Mercedes de la Sebiş, de 300 mil. euro, va crea abia 400 de locuri de muncă.

Întrebarea este cine va plăti pentru recuperarea celor 930 de locuri de muncă, având în vedere că pentru crearea unui loc de muncă este necesară o investiţie medie de 90.000 de euro, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale. Astfel, la Râmnicu Vâlcea ar fi nevoie de investiţii noi de peste 80 mil. euro pentru ca disponibilizaţii de la Oltchim să aibă din nou unde lucra.

O altă întrebare este dacă această măsură va reuşi să salveze combinatul şi restul locurilor de muncă sau este încă un pas spre desfiinţare. „Aceşti salariaţi a trebuit să plece ca să poată fi salvate circa 15.000 de locuri de muncă“, a declarat Gheorghe Piperea, reprezentantul firmei Rominsolv, administratorul judiciar al Oltchim.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO