Burse - Fonduri mutuale

Guvernul vrea să elimine din 2016 impozitul pe dividende, pentru a face bursa mai atractivă

Guvernul vrea să elimine din 2016 impozitul pe...

Autor: Radu Bostan

18.02.2015, 12:59 2100

Guvernul propune eliminarea, începând cu 1 ianuarie 2016, a impozitului pe dividende, în ideea de a stimula dezvoltarea pieţei locale de capital şi a interesului în listările companiilor de stat, a anunţat miercuri ministrul finanţelor, Darius Vâlcov.

Măsura ar elimina dubla taxare, la nivelul companiei (prin impozitul pe profit) şi al acţionarilor. Cum aceştia nu ar mai fi taxaţi pentru dividende, companiile listate pe bursă ar deveni mai atractive, iar "indicele BET ar reveni la valorile înregistrate înainte de criza financiară, putând chiar să atingă noi maxime", arată argumentele Guvernului la propunerile de modificare a Codului Fiscal.

Mai mult, "companiile mari nu-şi vor mai externaliza profitul, iar IMM-urile vor renunţa la tendinţele de comportament evazionist (diminuarea bazei de impozitare prin înregistrarea de cheltuieli fictive)."

Eliminarea impozitului pe dividende ar avea un impact brut la bugetul de stat de 1,86 miliarde de lei, însă Guvernul crede că poate recupera un miliard de lei prin TVA, contribuţii sociale sau din taxarea profiturilor mai mari ale companiilor, astfel că impactul net ar fi de doar 860 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO