Burse - Fonduri mutuale

Imotrust a castigat 0,6 mil. euro in primul semestru

11.08.2008, 19:06 15

Dezvoltatorul Imobiliar Imotrust Arad (ARCV) a raportat pe primele sase luni din acest an un profit net de 0,6 mil. euro (2,2 mil. lei), semnificativ mai mic comparativ cu cel inregistrat in aceeasi perioada din 2007, care s-a ridicat la 18 mil. lei (5,5 mil. euro).
Afacerile companiei s-au majorat de opt ori in primul semestru, ajungand la 10,5 mil. lei (2,8 mil. euro) din cauza faptului ca Imotrust a vandut in prima jumatate a anului trecut actiuni proprii, ceea ce i-a adus profit.
Compania a trecut pe profit din exploatare, in primele sase luni castigul din activitatea curenta cifrandu-se la 5,9 mil. lei (1,6 mil. euro), de la pierderi de circa 2 mil. lei (0,61) in perioada similara din 2007.
Imotrust a vandut in aceasta perioada un teren de sapte hectare situat in Arad pe care a incasat aproape 3 mil. euro.
Imostrust achizitionase respectivul teren in luna martie a anului trecut pentru 0,8 mil. euro, castigul inregistrat de companie din aceste tranzactii fiind astfel de circa 2,1 mil. euro. Compania si-a continuat dezvoltarea agresiva, anuntand la scurt timp achizitia firmei Asco Bacau, in urma unei tranzactii in valoare de 6,1 mil. euro pentru 58% din actiuni. Pachetul majoritar al Asco era detinut anterior de Inkotown Universal, o firma inregistrata in Insulele Virgine Americane.
Interesul Imotrust pentru aceasta companie este reprezentat de terenul din patrimoniul acesteia, care erau inregistrat la finele anului trecut la valoarea de 40 mil. lei (11,2 mil. euro) si pe care urmeaza sa fie dezvoltat un centru comercial sau un proiect rezidential.
In luna iulie, dezvoltatorul imobiliar a vandut un teren cu destinatie industriala in suprafata de 2 hectare pentru care a incasat 1 mil. euro, operatiune care se va inregistrat in contabilitate si s-ar putea vedea in rezultate abia in partea a doua a anului. Valoarea proiectelor desfasurate in acest an de Imostrust si subsidiarele sale sunt estimate la 108 mil. lei (30,8 mil. euro), profitul aferent anului 2008 fiind prognozat sa atinga 20 mil. lei (5,7 mil. lei).
Titlurile Imotrust au inregistrat in ultimul an o scadere abrupta, pe fondul asteptarilor mai mici cu privire la pretul apartamentelor. De la maximele din vara anului trecut, valoarea de piata a dezvoltatorului s-a redus de 2,8 ori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO