Burse - Fonduri mutuale

Impozitarea pe Bursă se schimbă într-o săptămână, dar nimeni nu ştie cum se aplică

Impozitarea pe Bursă se schimbă într-o săptămână, dar nimeni nu ştie cum se aplică
24.06.2010, 23:43 51

Noile modificări ale Codului fiscal, aprobate de guvernmiercuri, majorează cota de impozitare pentru deţinerile mai maride un an la 16%, de la 1% cât era până în prezent.

Brokerii sunt însă de părere că impactul asupra pieţei nu va fiunul semnificativ, în condiţiile în care majoritatea investitorilorprezenţi pe piaţa locală oricum sunt preponderent speculativi şi nuau deţineri mai mari de un an în piaţă.

Cu toate acestea, există unele neclarităţi în ceea ce priveştenoul Cod fiscal şi nici măcar brokerii sau consultanţii fiscali nuştiu cum urmează să se aplice noile norme fiscale, care intră învigoare de la 1 iulie.

"Multe dintre noile modificări mi se par făcute în grabă, fără odocumentare serioasă prealabilă şi fară să se precizeze exactnormele de aplicare. În plus, apar erori, la modul că sunt propusemodificări pentru articole care nici măcar nu există în vechiul Codfiscal", a declarat Angela Roşca, managing partner la firma deconsultanţă fiscală TaxHouse.

Una dintre modificările importante aduse de noul Cod fiscal oreprezintă impozitarea trimestrială a câştigurilor pe Bursă, şi nuanuală ca până acum, ceea ce presupune ca la sfârşitul fiecăruitrimestru investitorul să completeze şi să depună declaraţia deimpunere la Administraţiile Fiscale.

Impozitarea trimestrială aduce cu sine o altă problemă, încondiţiile în care modificările din noul Cod fiscal nu precizeazămodalitatea în care se va realiza regularizarea bazei deimpozitare, fie trimestrial, fie anual.

"Este foarte important să vedem cum se va realiza regularizareabazei de impozitare. În tot textul ordonanţei de urgenţă nu amgăsit modalitatea în care se va face regularizarea, în condiţiileîn care impozitarea se realizează trimestrial", a declarat şi RareşNilaş, directorul general al societăţii de intermediere BTSecurities.

În condiţiile în care regularizarea bazei de impozitare rămâneanuală, există riscul ca investitorul să plăstească impozit pentruun trimestru în care a marcat profit, chiar dacă în celelaltetrimestre acumulează pierderi mai mari, iar la finele anuluiraportează pierdere. Singura veste bună este că investitorii potsă-şi reporteze pierderile dintr-un an în următorii şapte ani,putând să le deducă din profiturile viitoare pentru a-şi reducebaza de impozitare.

De asemenea, nu este clar dacă în noul Cod fiscal rămânevalabilă reţinerea impozitului la sursă. În prezent, SSIF-urilereţin pe loc 1% din câştigurile investitorilor la tranzacţiile depe urma cărora aceştia realizează profit, urmând ca la final de ancâştigurile să se regularizeze cu pierderile înregistrate deinvestitor pe parcursul anului şi să se aplice cota de impozitareasupra profiturilor nete.

Prevederea privind reţinerea la sursă a unui impozit de 10% pecâştigurile obţinute de investitor dintr-o tranzacţie, care seregăsea în forma iniţială a proiectului, nu mai apare în formafinală adoptată.

"Nimeni nu ştie cum va funcţiona noul sistem de impozitare peBursă. Toţi aşteptăm publicarea modificărilor în Monitorul Oficial,unde se vor publica şi normele de aplicare. Cred că vom vedea cevaschimbări şi la CNVM (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare -n.red.), care va trebui să modifice formularele necesare calcululuibazei de impozitare", a explicat Răzvan Paşol (desen), directorulexecutiv al Intercapital Invest.

Noul Cod fiscal, cu modificările aprobate prin ordonanţă deurgenţă miercuri, urmează să fie publicat în cel mult trei zile înMonitorul Oficial şi va intra în vigoare de la 1 iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO