Burse - Fonduri mutuale

Impresionaţi de rezultatele din rafinare, analiştii Raiffeisen dau „buy“ pe acţiunile Petrom

Impresionaţi de rezultatele din rafinare, analiştii Raiffeisen dau „buy“ pe acţiunile Petrom
10.08.2010, 23:53 29

Ieri, acţiunile Petrom se tran­zac­ţionau la un preţ de 0,327lei/acţiune, rezultând un potenţial de creştere de 20% faţă depreţul estimat de Raiffeisen.
Modificarea recomandării vine după ce Petrom a raportat întrimestrul al doilea din acest an rezultate peste aşteptări,profitul net al companiei urcând la 710 mil. lei, faţă de un câştignet de 10 mil. lei în intervalul aprilie-iunie din 2009. Mediaestimărilor din piaţă ale analiştilor indica un profit net de 633mil. lei la Petrom pentru trimestrul al doilea.
"Petrom a raportat pentru al doilea trimestru din acest anrezultate pozitive surprinzătoare. Conducerea a reuşit, în specialpe segmentul rafinare, să reducă pierderile, deşi cu costul uneiutilizări mai reduse a capacităţii şi al unei producţii mai mici.Nu ne aşteptam ca strategia de utilizare a Arpechim doar când estenevoie să dea rezultate pozitive. Creşterea marjelor de rafinare arputea fi totuşi de scurtă durată şi a fost cauzată de oprireatemporară pentru mentenanţă a mai multor fabrici din regiune",arată analiştii Raiffeisen.
Petrom a reuşit ca pe segmentul de rafinare să reducă pierderile la4,1 mil. lei în intervalul aprilie-iunie din 2010, com­parativ cuun rezultat negativ de 322,8 mili­oane de lei în aceeaşi perioadă aanului precedent.
Analiştii băncii sunt de părere că această revenire aprofitabilităţii pe segmentul de rafinare arată că ţinta companieide a reduce complet pierderile din acest sector până la fineleanului 2012 este una realistă.
Analiştii Raiffeisen estimează că profitul Petrom după interesulminoritar va urca de peste patru ori anul acesta, până la un nivelde 3,4 mld. lei, iar pentru anii 2011 şi 2012 previzionează noicreşteri ale profitului net de 10% şi respectiv 16%.
Avansul profitului ar urma să fie susţinut tot de segmentul deproducţie, în con­diţiile în care aceştia estimează că preţulpetrolului va continua să urce, cu efecte benefice atât asupravânzărilor Petrom, cât şi a profitabilităţii companiei.
"Bazându-ne pe creşterea preţului la ţiţei, aşteptăm profituri încreştere pe segmentul de producţie. În ciuda stabilizăriiproducţiei (cea kazahă urmând să com­penseze scăderea ratelor deproducţie din România), costurile de producţie în creştere şiîntărirea monedei locale, credem că segmentul de producţie vacontinua să rămână principalul motor al profitabilităţii Petrom",se arată în raportul Raiffeisen.
În ceea ce priveşte segmentul de rafinare, analiştii Raiffeisen seaşteaptă la o stagnare a marjelor şi un profit brut înainte deimpozite (EBIT) în jurul nivelului de 300 mil. lei pentruintervalul 2010-2012. Analiştii instituţiei de credit, consideră,de asemenea, că o eventuală liberalizare a preţurilor gazelornaturale pe piaţa ro­mâ­nească ar putea impulsiona profitabilitateaPetrom.
"Operaţiunile cu gaze naturale vor avea de suferit atâta timp câtpreţurile gazelor de pe piaţa românească rămân fixate, iar Petromnu va putea exporta gaze româneşti pe pieţele internaţionale.Utilizarea con­ductei Arad-Szeged este una dintre op­ţiunile pentruaccesarea pieţelor libe­rali­zate", sunt de părere analiştiiRaiffeisen.
Aceştia mai consideră că o potenţială majorare a capitalului Petromar putea fi benefică pentru realizarea de achiziţii în sec­torul deproducţie, dar că banii ar putea fi îndreptaţi şi spre achiziţia decâmpuri pe­troliere cu rezultate pozitive asupraprofi­tabilităţii.
"Printr-o majorare a capitalului în va­loare de 600 de milioaneeuro, compania ar putea face împrumuturi adiţionale de 800mi­lioane de euro, sume de bani prin care se poate achiziţiona oparticipaţie de 8,5% din proiectul Shah Deniz 2, sursă pentrugazo­ductul Nabucco", mai spun analiştii Raiffeisen.
Analiştii casei de brokeraj Alpha Finance au emis la începtul luniio reco­man­dare de "cumpărare" pe titlurile Petrom cu un preţ ţintăde 0,42 lei/acţiune, cu 28,4% peste cotaţia la care aceste titlurise tran­zac­ţionau pe parcursul zilei de ieri, de 0,327 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO