ZF 24

În culisele managerului de fonduri care a bătut palma cu gigantul AXA pentru divizia de asigurări

Eugen Voicu, fondatorul societăţii Certinvest

Eugen Voicu, fondatorul societăţii Certinvest

Autor: Roxana Pricop

22.12.2014, 00:07 1014

Tranzacţia de preluare a AXA Asigurări de către societatea de administrare Certinvest trimite lumina reflectoarelor asupra unui manager de fonduri al cărui parcurs a început în turbulenţii ani ’90, marcaţi de falimente răsunătoare de bănci şi fonduri de investiţii, şi continuă în prezent pe o piaţă unde concurenţa acerbă din partea băncilor stabileşte regulile jocului.

Aflat în cel de-al douăzecelea an de activitate, Certinvest, cel mai mare manager independent de fonduri mutuale, are ambiţii de a deveni grup financiar. Administratorul a bătut palma cu grupul francez AXA pentru achiziţia diviziei locale de asigurări şi cu Metropolitan Life pentru fondul de pensii facultative. Nimeni nu se aştepta ca un administrator independent de fonduri, fără suportul unui grup financiar, să aibă forţa financiară pentru a prelua AXA Asigurări. AXA este printre cele mai mari grupuri financiare din lume, cu active în gestiune de peste 1.100 de miliarde de euro, însă pe piaţa locală de asigurări prezenţa grupului francez a fost sub aşteptări. AXA Asigurări a încheiat anul 2013 cu active de 151 milioane de lei şi pierderi de 46 milioane de lei.

Liderul pieţei locale, Astra Asigurări a încercat să cumpere divizia de asigurări de la AXA, însă tranzacţia a căzut din cauza problemelor financiare ale Astra. Pentru achiziţia AXA, Certinvest s-a asociat cu SIF Transilvania, care va prelua restul de 30% din compania de asigurări.

Tranzacţia Certinvest – AXA aduce o lumină nouă asupra administratorilor independenţi, până acum aflaţi într-un con de umbră din cauza concurenţei băncilor pe piaţa de administrare de active. Certinvest deţine azi o cotă de circa 1% din piaţa de peste 18 miliarde de lei a administrării de active.

Un pionier al fondurilor mutuale, Eugen Voicu, fondatorul societăţii Certinvest, a făcut parte din clubul restrâns de persoane care au pus bazele industriei locale de fonduri în 1994, când piaţa locală de capital era asemenea unui Vest Sălbatic – fără supraveghetor, fără reguli şi nici legi –, alimentată doar cu dorinţa românilor de a se îmbogăţi peste noapte. „În 1994 aveam propria firmă de comerţ la Cluj, cu magazine în care vindeam de la electrocasnice la gumă de mestecat. Pe atunci era însă foarte greu să găseşti forţă de muncă pentru că lumea nu mai voia să muncească şi spera că se va îmbogăţi cu banii de la Caritas. Până şi şoferul meu de tir spera că îşi va cumpăra propria ma­şină cu banii retraşi după două luni de la Caritas“, spunea Eugen Voicu într-un interviu acordat ZF.

Unii dintre cei care au pus bazele industriei fondurilor mutuale au rezistat şi func­ţionează şi astăzi (Globinvest, SIRA) în timp ce alţii au falimentat şi au rămas în istorie cu numele legate de cele mai mari falimente din industria fondurilor.

În 1994, Eugen Voicu a lansat primul fond de investiţii al Certinvest - Credit Fond (astăzi Certinvest Prudent). Credit Fond a fost printre primele fonduri de investiţii înfiinţate în România.

La înfiinţarea fondului a luat parte şi Ioana Maria Vlas, care ulterior s-a desprins de afacere pentru a conduce SOV Invest, societatea care administra FNI şi FNA.

Primii clienţi în Credit Fond au fost strânşi cu ajutorul Credit Bank, bancă ce a dat faliment în 1996. Din cauza falimentului băn­cii-depozitar, fondul a avut probleme, iar Eugen Voicu a primit în 1996 interdicţie de cinci ani de a mai activa pe piaţa de capital. Societatea de administrare Certinvest a supravie­ţuit însă, rezistând şi hiperinflaţiei şi şocului produs în piaţă de falimentul FNI. În anul 2000 a avut loc falimentul Fondului Naţional de Investiţii, cea mai mare schemă ponzi din istoria României. Prăbuşirea FNI a lăsat circa 300.000 de persoane fără 300 mil. dolari. După falimentul FNI au urmat ani grei de recuperare pentru industria fondurilor mutuale. Au fost introduse legi stricte privind modul de calcul al valorii unitare a activului net la fondurile de investiţii, privind banca-depozitară, iar industria s-a curăţat de nebuloasele anilor ’90.

În 2003, Voicu vinde o parte din businessul Certinvest către fondul de investiţii RAEF. După patru ani de colaborare, în 2007, Voicu mai face o mutare surpriză şi convinge RAEF să îşi vândă participaţia la Certinvest către grupul britanic Aviva, printre cei mai mari asigurători la nivel mondial.

Îşi va vinde şi el acţiunile la Certinvest, iar grupul Aviva îi va plăti o sumă estimată la un milion de euro pentru participaţia de 22% din capitalul Certinvest.

La momentul preluării de către Aviva, Certinvest avea în administrare active de 50 de milioane de lei plasate în fonduri mutuale, însă parteneriatul a fost departe de aşteptările fondatorului.

Alături de Aviva, Certinvest s-a înscris în 2009 în cursa pentru preluarea administrării Fondului Proprietatea. Nici declanşarea crizei financiare din 2007 nu l-a ajutat prea mult. Astfel că în 2010, Voicu îşi răscumpără societatea de la Aviva. În momentul exitului făcut de grupul britanic, societatea avea fonduri mutuale în administrare de 30 mil. lei, astăzi activele au urcat la 254 milioane de lei de la peste 11.000 de investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO