Burse - Fonduri mutuale

In plina criza, siderurgistii construiesc noi otelarii ca sa profite cand revine piata

In plina criza, siderurgistii construiesc noi otelarii ca sa profite cand revine piata
14.10.2009, 23:05 633

Indecizia grupului Voestalpine de a investi in regiune intr-ootelarie gigantica cu o capacitate de 5 milioane de tone de otelanual a deschis oportunitati pentru investitorii mai mici pentru aconstrui noi otelarii in Romania.

Criza si cererea scazuta de pe piata nu-i sperie, in ultimeleluni unii dintre ei facand pasi importanti in acest sens, mizand peo revenire a pietei de otel pana la finalizarea lucrarilor.

Consumul aparent de otel din Romania ar urma sa urce anul viitorcu 4,4%, potrivit Organizatiei Mondiale a Otelului, dupa ce anulacesta a inregistrat un declin drastic, de 43,2%, la 2,72 mil. tonemetrice.

Grupul siderurgic indian Liberty, detinut de fratii Raj Gupta siAlok Gupta, a cumparat recent un teren de 10 hectare de la PrimariaOltenita si este in proces de obtinere a autorizatiilor deconstructie a unei otelarii cu o capacitate de 500.000 de toneanual ce ar urma sa fie finalizata in 2011. Investitia se ridica lacirca 150 mil. euro.

"Investitia este la nivel de proiect. In prima etapa se vor crea300 de noi locuri de munca si este un mare avantaj pentru zonaaceasta pentru ca din '90 incoace a fost intr-o cadere continua sis-ar reface zona industriala. Au achizitionat recent un teren de 10hectare de la primarie, au mai luat vreo 5-6 hectare de laturnatorie (fosta Turol Oltenita - n.red.) si vor sa mai cumpere side la Navol Oltenita. Pentru noi investitia aceasta este osperanta", a declarat Cercel Florian, viceprimarul Oltenitei.

Reprezentantii Transdanube Industries, compania prin careLiberty a intrat pe piata locala si care a cumparat in 2007activele turnatoriei Turol Oltenita, spun ca cine este un strategbun stie ca o uzina de acest gen nu se construieste mai devreme dedoi ani de zile si ca daca incepeau productia acum, aveaudificultati mari ca restul jucatorilor de pe piata. Ei nu au doritsa ofere alte informatii pana la obtinerea autorizatiilor deconstructie.

Reprezentantii autoritatilor din Oltenita au precizat caindienii de la Liberty sunt in asociere cu o firma italiana,Danieli, de la care ar urma sa achizitioneze utilajele in toamnaacestui an, iar otelaria ar urma sa produca laminate la cald.

Recent, producatorul de tevi din otel Intfor Galati, controlatde omul de afaceri Andrei Lisinschi prin intermediul grupuluiProfiland, a achizitonat din China utilaje in valoare de 410 mil.dolari. Contractul prevede livrarea de echipamente pentru o nouacapacitate de productie de 400 mil. dolari si modernizarea uneilinii in valoare de 10 mil. dolari.

Lisinschi intentiona in urma cu un an si jumatate saconstruiasca in Galati o otelarie cu o capacitate de circa unmilion de tone pe an, din care jumatate fier-beton si jumatateproduse plate din otel, investitie evaluata atunci la 200-300 mil.de euro.

Investitia in otelaria de la Galati este totusi incerta, inconditiile in care reprezentantii autoritatilor locale spun ca nuau fost inregistrate pana in prezent cereri pentru aprobari deconstructie a unei otelarii in Galati. Andrei Lisinschi nu a pututfi contactat.

Porturile la Dunare atrag investitiile inotelarii

"Motivul pentru care investitorii din acest sector sunt atraside Romania este ca avem o pozitie geografica extraordinara.Oltenita este pe Dunare si are port si deschidere spre spatiulbalcanic. Aceeasi situatie este si la Galati, care beneficiaza deport. Daca esti pe apa te misti mai usor. Produsele pot fi livratepe o arie de 500-600 de kilometri distanta", a declarat Petru Ianc,director general in Ministerul Economiei, specializat insiderurgie.

In prezent, productia interna de otel este concentrata inmainile a patru jucatori externi: ArcelorMittal, Tenaris, Mechel siTMK. Grupul ArcelorMittal, controlat de miliardarul indian LaksmiMittal, detine cele mai mari capacitati de productie princombinatele de la Galati si Hunedoara. Grupul rus Mechel, detinutde miliardarul rus Igor Ziuzin, detine capacitati de productie laTargoviste, Campia Turzii si Otelul Rosu, fiind principalulfurnizor pe piata locala de otel-beton. TMK detine combinatul de laResita, iar Tenaris are o otelarie la Calarasi.

Productia totala din Romania a celor patru giganti siderurgicieste estimata in acest an la 2,3 milioane de tone, in scadere cu54% fata de anul trecut, cand s-a ridicat la 4,92 milioane detone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO