Burse - Fonduri mutuale

Interviu: Cu 16,6 milioane de actiuni detinute, Ionut Popescu spera sa listeze Fondul Proprietatea anul acesta

Interviu: Cu 16,6 milioane de actiuni detinute, Ionut Popescu spera sa listeze Fondul Proprietatea anul acesta
14.01.2010, 23:08 142

Listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti esteunul dintre cele mai asteptate si controversate evenimente aleultimilor cinci ani. Prin listare, Fondul Proprietatea va devenifunctional, adica va permite persoanelor care au primit actiuni FPdrept despagubire pentru proprietatile confiscate de regimulcomunist sa intre in posesia compensatiilor prin vanzareaactiunilor pe o piata reglementata.

"Exista in mod cert vointa managementului Fondului si cred caexista si vointa politica pentru semnarea contractului deadministrare cu Franklin Templeton, avand in vedere ca actualulministru de finante Sebastian Vladescu a condus Comisia de selectiea administratorului anul trecut", a spus Ionut Popescu, directorulgeneral al Fondului Proprietatea.

Ionut Popescu a fost numit la conducerea Fondului la finalulanului trecut, inlocuind-o pe Daniela Lulache. In 2009, el a fostconsilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc. Deasemenea, a detinut functia de ministru al finantelor in GuvernulTariceanu in intervalul 2004-2005, fiind intiatorul proiectuluilegislativ de ridicare a pragului de detinere la SIF-uri respins in2006 de comisiile parlamentare.

Despre numirea sa la carma Fondului Proprietatea, el spune ca araspuns afirmativ unei propuneri venite din partea lui GheorghePogea (fost ministru de finante in Guvernul de coalitie PD-L-PSD siin prezent candidat la un loc in Consiliul de Supraveghere alFondului Proprietatea).

"Propunerea a venit in ideea ca eu voi putea grabi lucrurile.Romania continua sa piarda procese la CEDO (Curtea Europeana aDrepturilor Omului - n.red.) pe cazul Fondului Proprietatea. Deasemenea, pana la numire, pot spune ca am fost o sursa deinformatii pentru Guvern despre situatia Fondului", a spus el.

Obiectiv de mandat: listarea Fondului

Desi a fost infiintat in urma cu cinci ani si se afla acum lajumatatea duratei de viata, Fondul este in continuare controlat destatul roman (prin Ministerul de Finante care detine peste 60% dincapital), in timp ce peste 3.000 de persoane fizice si juridicedetin cumulat 38,9% din Fond.

"Nu stiu cata vointa, atat politica, cat si a conducerii, aexistat in trecut pentru a fi ales administratorul si listatFondul. In ceea ce ma priveste, obiectivele mandatului de directorgeneral sunt semnarea contractului de administrare cu FranklinTempleton si listarea la Bursa", a afirmat el.

Compania Franklin Templeton, unul dintre cei mai mari mariadministratori de fonduri la nivel mondial, a castigat inca de anultrecut procedura de selectie a administratorului FP, insacontractul de administrare nu a fost semnat nici pana in prezent.Templeton vrea sa administreze Fondul pentru 18 mil. euro pe an

"Imi doresc ca Fondul Proprietatea sa fie listat in 2010. Inacest sens, vrem sa incepem demersurile de listare alaturi deFranklin Templeton chiar inainte de semnarea contractului pentru acastiga timp", spune Popescu.

Listarea in 2010, posibila doar fara IPO

Pentruca listarea sa fie posibila in acest an, ar trebui ca Fondul sa selisteze direct, fara a derula in prealabil o oferta publicainitiala (IPO). Insa listarea directa nu este insa permisa de formaactuala a legislatiei care stabileste ca Ministerul Finantelortrebuie sa lanseze o oferta publica secundara de vanzare a unuipachet de actiuni pentru admiterea la tranzactionare a Fondului,potrivit Ordonantei 81/2007.

Pregatirea, promovarea si derularea unei oferte publice se potintinde pe un interval mai mare de sase luni pana la un an. Cutoate acestea, vara trecuta, Guvernul a aprobat un amendament laordonanta care stabileste modul de functionare a Fondului prin careeste posibila listarea si fara promovarea unei oferte publice. Dacaacest amendament va primi acordul Parlamentului, listarea Fonduluifara oferta va deveni posibila.

Listarea Fondului in 2010 este si obiectivul anuntat deoficialii Franklin Templeton in toamna anului trecut, cand auprimit acordul actionarilor Fondului Proprietatea pentru a preluaadministrarea activelor de 11 mld. lei (2,5 mld. euro).

"Cred ca in prima zi de tranzactionare pretul actiunilor FP vainregistra o crestere exploziva si o lichiditate cat toatecelelalte tranzactii de pe bursa", anticipeaza Popescu.

El si-a lichidat in ultimii doi ani cea mai mare parte aportofoliului de pe Bursa si a cumparat actiuni la FondulProprietatea, ajungand la o participatie de 0,1168% din capitalulsocial (circa 16,6 mil. actiuni). Valoarea participatiei sale seridica la circa un milion de euro, avand in vedere pretul la carese realizeaza in prezent transferuri, care este de circa 0,25lei/actiune, potrivit unui raport recent al firmei de brokerajIntercapital Invest.

Cele mai recente evaluari realizate de Intercapital, EFGEurobank Securities sau KBC Securities indica insa o valoare realaa titlurilor Fondului Proprietatea de circa trei ori mai mare,analistii estimand ca pretul se va apropia mai mult de valoareareala odata ce fondul va fi listat la Bursa.

Dividendele ramase restante vor ajunge laactionari

Alaturi de semnarea contractului de administrare si listareaFondului, o alta problema ramasa nerezolvata este distribuireacatre actionari a dividendelor din rezultatul financiar 2008.

Anul trecut, distribuirea dividendelor in valoare totala deaproape 290 mil. lei nu a fost posibila pentru ca Fondul nu areusit sa recupereze de la Ministerul Finantelor cele peste 500mil. actiuni ramase nesubscrise la capital si pentru ca nu a avutloc o reducere cu aproximativ 24% a capitalului social ca urmare adeprecierii unor participatii din portofoliu.

"Problema actiunilor ramase neplatite de Ministerul Finantelorva fi rezolvata pentru ca dividendele din exercitiul financiar pe2008 sa poata fi distribuite in acest an", a spus Popescu.

Urmeaza schimbari in portofoliu

Cum Fondul Proprietatea detine participatii la cele maiimportante companii energetice (Hidroelectrica, Nuclerelectrica,complexurile energetice din Oltenia), proiectul MinisteruluiEconomiei de reorganizare a sectorului energetic prin infiintarea adoua mari companii a ridicat o serie de intrebari in randulactionarilor.

"Se va face o evaluare a actualelor participatii in baza careiase va stabili exact cat anume va detine Fondul Proprietatea dincele doua mari companii de stat", a precizat Popescu.

Calitatea de actionar la cei doi giganti energetici va ridicainsa o serie de probleme Fondului Proprietatea, al carui portofoliunu va mai fi la fel de diversificat, iar expunerea acestuia pesectorul energetic se va restrange la un numar mai mic decompanii.

Ce spune despre

  • Economie: Sunt optimist in ceea ce priveste economia in acestan. Cred ca am depasit ce a fost mai greu. Crestereaproductivitatii si revenirea usoara a exporturilor in lunanoiembrie sunt semnale care anunta ca ne putem astepta sa nu maifim pe scadere economica incepand din al doilea trimestru. Deasemenea, ma astept si la o revenire a consumului.
  • Evolutia PIB: Putem spera in 2010 la o crestere mai mare de1,3% - cifra pe care se bazeaza bugetul de stat.
  • Cursul de schimb: Ma astept la un curs mediu de 4,25 lei pentruun euro. Cred ca doar accidental rata de schimb va scadea sub 4lei/euro in acest an.
  • Piata de capital: Vom asista la cresteri rezonabile pe piatalocala de actiuni in acest an. (Ionut Popescu este investitor pepiata de actiuni, valoarea portofoliului de actiuni ridicandu-se la20.000 de euro la finele anului 2009, potrivit declaratiei deavere.)
  • Ridicarea pragului la SIF-uri: Cred ca proiectul legislativ deridicare a pragului la SIF-uri initiat de senatorul Ovidiu Marianare sanse mai mari de realizare decat proiectul pe care l-aminitiat eu in urma cu cativa ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO