Burse - Fonduri mutuale

Investitori nemti cauta finantare pe Bursa de la Bucuresti pentru o ferma de sturioni

02.12.2009, 23:00 97

Mai multi oameni de afaceri nemti care controleaza producatorulde caviar International Caviar Corporation (AMAL) intentioneaza saderuleze in perioada urmatoare o oferta publica secundara pe piataRASDAQ prin intermediul careia vor sa atraga 2- 2,5 mil. euro prinemiterea de noi actiuni ce vor reprezenta 5,45% din capitalulcompaniei. Firma ia in calcul si posibilitatea listarii pe bursadin Frankfurt printr-o oferta publica initiala, ambele operatiuniurmand sa se deruleze anul viitor. International Caviar Corporationeste fostul Agromec Calan, care dispune de bazine de crestere apestelui.

In prima jumatate a acestui an, firma, care deocamdata nu areactivitate, a avut o cifra de afaceri de doar 1.378 lei (334 deeuro) desi capitalurile proprii la 30 iunie erau de 2,4 mil.euro.

In cadrul operatiunii vor fi emise 5 milioane de titluri la unpret cuprins intre 1,7 lei si 2,14 lei/actiune, preturi careevalueaza firma intre 34,4 mil. euro si 43 mil. euro. La ultimacotatie din piata, de 0,95 lei/titlu, International CaviarCorporation (ICC) este evaluata pe Bursa la 82,3 mil. lei (19,2mil. euro).

"Emisiunea de actiuni este calea normala pentru a aduce bani insocietate. ICC nu este un club privat al expertilor in artaculinara. Vrem sa dam noilor investitori o sansa de a participa laun business cu un potential de crestere extraordinar, asa caderulam o oferta publica. Cu banii atrasi vrem sa achizitionamactualele capacitati de productie ale firmei care sunt inchiriatesi sa ne extindem in Ungaria", a declarat Roland Schroeder,principalul actionar al International Caviar Corporation, cu odetinere de circa 33,64% din actiuni.

In prezent, ICC are capacitati de productie inchiriate,reprezentate in principal de crescatorii de sturioni in Romania siGermania.

Ce calcule isi fac nemtii

"Crescatoriile noastre din Ungaria au un debit de 1.000 de litripe secunda, destul ca sa produca 500 tone de carne de sturion pe ansi 10 tone de caviar. La un pret mediu de 1.000 de euro/kg decaviar, ICC ar obtine un profit de 10 mil. euro din productia decaviar. Spunem profit si nu vanzari pentru ca vanzarile de carne desturion vor acoperi toate costurile de productie", spune RolandSchroeder.

"Dezvoltarea afacerii din Romania necesita investitii de 5milioane de euro si acestea sunt programate sa fie acoperite prinmajorari de capital in 2011", a precizat Roland Schroeder.

Problema principala este ca primele recoltari de caviar se facdupa o perioada cuprinsa intre 3 si 10 ani, timpul necesar pentruca sturionii sa ajunga la maturiate si sa depuna icre, iar in acesttimp compania are nevoie de sustinere financiara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO