Burse - Fonduri mutuale

Investitorii aşteaptă creşteri susţinute pe extern ca să reintre la cumpărare

Investitorii aşteaptă creşteri susţinute pe extern ca...

Autor: Stefan Musgociu

09.06.2013, 18:43 344

Bursa de la Bucureşti a încheiat şedinţa în scădere foarte uşoară, cu doar 0,1%, într-o piaţă unde cei mai mulţi in­ves­titori au preferat să nu tranzac­ţio­ne­ze, iar transferurile cu acţiunile Erste şi Fondul Proprietatea au asigurat trei sferturi din rulajul de 17 milioane lei.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

„Pe piaţa locală in­ves­titorii care au fost entu­ziaşti în ultimele săp­tămâni au mai mar­cat din profituri şi adop­tă ca de obicei o atitu­dine de aşteptare, iar când vor vedea din nou o evoluţie susţinută pe pie­ţele interna­ţio­nale, vor reveni în piaţă. Mo­men­tan, vedem din când în când unii mari inves­ti­tori de portofoliu de pe bursa locală care achi­ziţio­nează pachete în companiile mari, iar în lipsa acestora volu­mele tranzac­ţio­nate scad drastic“, a decla­rat şeful departa­mentului de tran­zacţionare la Alpha Finance Gabriel Necula.

Spre finalul şedinţei de la Bucureşti bursele europene au înregistrat o creş­tere semnificativă, indicele DAX urcând cu 1,9%, în timp ce indicele francez CAC 40 a cunoscut un avans de 1,5%. Revenirea pieţei de la Bucureşti a fost în linie cu mişcarea înregistrată de bursele externe după publicarea unor date despre piaţa muncii din SUA.

La închiderea pieţei principale, indicele general al pieţei de la Bucureşti BET-C s-a plasat cu 0,1% sub nivelul de joi. Astfel, corecţia din ultimele trei şedinţe a ajuns la 1,64%. Indicele BET-C este astfel cu 0,94% sub nivelul din luna mai şi, totodată, cu 4,13% peste cel de la finele anului trecut.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Pro­prie­tatea, a crescut nesemnificativ, cu 0,1%.

„Având în vedere perioada de vară, cred că volumele tranzac­ţio­nate nu vor fi ridicate şi vom vedea probabil o perioadă de stabilizare a preţurilor într-un interval de variaţie nu foarte amplu. Desigur, în funcţie de deciziile ofi­cia­li­lor Fed şi ai Băncii Centrale Europene, dar şi de in­dica­torii macroe­co­nomici înre­gis­traţi în ţările dezvoltate, pieţele pot reacţiona mai violent şi putem ieşi din tiparul clasic al acestei perioade. În această pe­rioadă soarta pieţelor de acţiuni depinde de lichidităţile pe care băncile centrale sunt dispuse să le folosească în continuare pentru stimularea ritmului de creştere economică“, a afirmat brokerul.

Acţiunile Erste şi titlurile FP au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 7 mil. lei şi res­pec­tiv 5,5 mil. lei.

Market-makerii pentru acţiunile Erste au ţinut cotaţia acestor titluri la un nivel apropiat de cel de la Viena, astfel că preţul a stagnat la 109 lei (24,11 euro). Pe piaţa de la Viena, cotaţia titlurilor Erste a crescut cu 1,84%, la 24,09 euro.

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 1,24%, la 0,635 lei, şi au atins cel mai redus nivel din 15 mai. Pe piaţa RASDAQ, investitorii au transferat acţiuni de 990.000 de lei, valoare cu 20% peste rulajul de joi, de 826.000 de lei.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 10.06.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO