Burse - Fonduri mutuale

Investitorii caută motive să mai cumpere ceva ca să aibă activitate

Investitorii caută motive să mai cumpere ceva ca să aibă activitate

Autor: Stefan Musgociu

04.07.2011, 00:02 645

Adrian Ceucă, broker la firma de intermediere Broker Cluj (BRK),consideră că investitorii vor reîncepe să fie mai activi doar dacăratingul României va fi îmbunătăţit, companiile listate vor anunţarezultate financiare bune pentru primul semestru şi pieţele externese vor menţine pe creştere.

Bursa a înregistrat în ultimele săptă­mâni mai mult ostagnare, indicele BET tes­tând de două ori până acum pragulsu­port de la 5.400 de puncte fără a-l străpunge însă.

Piaţa a crescut vineri cu numai 0,2% pe una dintre cele maireduse lichidităţi din ultima perioadă, de 14,8 mi­­lioane lei.

"Cred că modalitatea actuală de impozitare a profitului pe piaţade capital este o piedică importantă în creş­terea valoriitranzacţiilor. În iulie-au­­gust vor conta rezultatele financiare,dar şi lansarea ofertei de la Petrom. Cred că succesul ofertei dela Petrom poa­te atrage atenţia tuturor asupra BVB. Să nu uităm căbani există, sunt su­me record investite în fonduri mu­tua­­le şidepozite bancare", a declarat Ceucă.

Şeful departamentului de brokeraj al Tradeville Andrei Ciubotaruspune că în ultimele două luni nu au fost evenimente majore care săforţeze investitorii să ia decizii rapide, astfel că jucătoriicontinuă să adopte poziţii de aşteptare.

"Pe de o parte, indicele BET nu a de­păşit maximele stabilite înaprilie 2010. Dacă rezistenţa ar fi fost depăşită, atunci s-ar fiurgentat unele decizii de investire. Pe de cealaltă parte, Grecieii-a mai fost întinsă o mână de ajutor, iar acest lucru a indus unsentiment de siguranţă celor cu poziţii asumate deja, neforţându-isă lichideze rapid deţi­nerile acumulate", a afirmat Ciubotaru.

Indicele BET, al primelor zece acţiuni în funcţie delichiditate, a scăzut cu 0,33%. Indicele BET-FI a crescut cu doar0,31%, influenţa ascensiunii pre­ţu­rilor acţiunilor celor cinciSIF-uri fiind temperată de corecţia titlurilor FonduluiProprietatea, de 0,84%.

"Nivelurile de activitate din primă­vara aceasta vor fi reatinsela mo­mentul în care fie noi disponibilităţi băneşti va trebuiplasate, fie echilibrul relativ în care se află pieţele externe lamomentul actual va fi rupt de un eveniment distructiv, precumcreşterea costurilor de finanţare ale companiilor multina­ţio­nale,fapt care va genera o dorinţă de a pune la adăpost dispo­ni­bilulbănesc", a afirmat brokerul de la Tradeville.

Acţiunile Fondului Proprietatea au consemnat un rulaj de 8milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,84%, la 0,5305 lei.

"S-ar părea că acţiunile Fondului Proprietatea trec printr-operioadă de consolidare. Probabil că pe termen scurt preţul vaevolua în intervalul 0,52-0,55 lei/acţiune", a mai spus Ceucă.

Acţiunile Erste au avut un rulaj de 3,4 milioane lei, sumă dincare 2,2 milioane lei au reprezentat valoarea a trei deal-uri, iarpe piaţa principală ope­raţiunile au totalizat 1,2 milioane lei. Pepiaţa principală, titlurile băncii au crescut cu 3,66%, la 153 lei(36,08 euro).

Acţiunile COMCM Constanţa (CMCM) au consemnat cea maiacce­lerată ascensiune din piaţă, de 14,93%. Cotaţia acestortitluri a ajuns astfel la 0,1324 lei, în cadrul unor tranzacţii cu1,5% din acţiunile producătorului de beton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO