Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de la Bursă aşteaptă pentru că nu pot face bani şi pe corecţii

Investitorii de la Bursă aşteaptă pentru că nu pot face bani şi pe corecţii
29.08.2010, 23:49 19

Bursa a crescut vineri, cu 1%, pentru a doua şedinţă consecutiv,însă nu a reuşit să recupereze corecţiile înregistrate în primeletrei zile din această săptămână. Dacă în primele două şedinţe dinaceastă săptămână piaţa a scăzut uşor, linia descendentă s-aaccelerat miercuri, indicii bursieri atingând niveluri derezistenţă. Miercuri a fost înregistrat totodată şi cel mai marerulaj din ultimele două luni de la BVB.
Ultimele operaţiuni de vineri cu cele mai lichide zece acţiuni,analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştereîn medie cu 1,05%.
Speculatorii de la BVB au reacţionat vizibil la revizuirea înscădere a creşterii economice din SUA, care a fost mai uşoară decâtestimările analiştilor. Creşterea economică a fost revizuită la1,6% de la 2,4%, însă economiştii anticipau un avans de numai 1,4%în al doilea trimestru.
La închiderea sesiunii, indicele BET-FI se plasa cu 1,94% pestenivelul de joi.
Evoluţia pieţei a venit pe un rulaj de 12,5 milioane de lei (2,9milioane de euro), sumă cu 54% mai mare decât rulajul de joi, de8,1 milioane de lei (1,9 milioane de euro). Totuşi, lichiditatea devineri a fost susţinută în proporţie de 28% de trei transferuri cupachete mai mari de acţiuni Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL) şiBRD (BRD), în valoare cumulată de 3,5 milioane de lei.
Titlurile Transelectrica şi BRD au fost cedate prin două tranzacţiine­gociate, în valoare de câte 1,1 milioane de lei, iar acţiunileTransgaz au fost transferate printr-o operaţiune direct în piaţaprincipală, pentru 1,2 milioane de lei.
Gabriel Morariu, broker la BT Securities, consideră că lichiditateapieţei este redusă întrucât cei mai mulţi dintre investitoricontinuă să adopte po­ziţii de aşteptare, în condiţiile în carenici pe bursele externe nu este o tendinţă clară.
"Spre exemplu, joi, când au venit ştiri bune, piaţa din SUA ascăzut. Ma­jo­r­itatea investitorilor aşteaptă să vadă con­turareaunui trend şi abia apoi vor reveni la tranzacţionare", a declaratMorariu. Totodată, el a mai spus că majoritatea investitorilor dela BVB preferă să aştepte întrucât pe fondul unor corecţii pe piaţalocală este foarte greu de obţinut câştiguri.
"Pe pieţele externe investitorii au posibilitatea de a face rulajcât de cât şi pe scădere, având o paletă mai largă de instrumentede investiţii, pe când la noi este destul de complicat să faci baniîntr-o perioadă de corecţii. Astfel, mulţi investitori preferă săaştepte", a afirmat Morariu.
La finalul şedinţei au fost înregistrate în sistemul burseirezul­tatele ofertei publice de vânzare de obligaţiuni derulată demunicipalitatea Zalău, în valoare de 64,3 milioane de lei (15,1milioane de euro).
Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost şi vineri cele mai lichide dinpiaţă, cu operaţiuni de 2,1 milioane de lei. Cea mai recentătranzacţie cu aceste titluri a fost efectuată la 1,35 lei, preţ cu1,5% peste referinţă.
Pe plan extern, bursele vest-europene au revenit pe creştere dupăpublicarea datelor din SUA, iar la închiderea sesiunii de laBucureşti avansau cu cel mult 0,6%. Linia era urmată şi de pieţeledin Europa Centrală şi de Est, care erau în creştere cu până la0,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO