Burse - Fonduri mutuale

Investitorii de pe piaţa de capital: Modul în care ASF îşi exercită atribuţiile este, din păcate, tot mai puţin inspirat, tot mai defectuos, tot mai opac faţă de cerinţele unei pieţe atractive

Investitorii de pe piaţa de capital: Modul în care ASF...

Autor: Roxana Rosu

06.11.2018, 13:48 394

Investitorii de pe piaţa de capital critică modul în care ASF îşi exercită atribuţiile legate de dezvoltării acestui sector, apreciind că abordarea instituţiei este tot mai puţin inspirată, mai defectuosă şi mai opacă faţă de cerinţele unei pieţe atractive pentru toţi investitorii.

Mesajul vine în contextul în care AIPC s-a arătat nemulţumit de modul în care ASF a  supravegheat respectarea regulamentului ASF 2/2017 în cazul Petal SA Huşi (PETY).

”Încă nu s-au stins efectele altor situaţii în care investitorii de retail erau trimişi chiar de la nivelul ASF spre instanţe civile (cazul aplicării legii 151/2014) sau penale (cazul emitentului Romcab SA Târgu Mureş), în procese îndelungate şi costisitoare, imposibil de suportat, fapt ce echivalează, nu numai cu pierderea încrederii în piaţa de capital ca instrument de investiţie, ci, mai grav, practic, cu marginalizarea acestor investitori pe piaţa de capital din România”, se arată în mesajul Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (A.I.P.C.)

Conform Regulamentului ASF,  firma din Huşi a organizat în 19 martie o adunarea generală a acţionarilor în care a decis listarea pe un alt ATS decât cel administrat de BVB SA, ATS care nu exista nici atunci, nici la ora actuală şi nici nu se preconizează ca va putea exista într-un timp rezonabil. Potrivit AIPC, această AGEA respinge explicit tranzacţionarea pe un ATS administrat de BVB SA, încăldând de fapt legislaţia pieţei de capital, acţiunea fiind, în fapt, o delistare mascată.

În continuare, ASF a emis o decizie prin care a dispus convocarea unei noi AGEA care să dezbată problemele de listare implicate de Reg. 2/2017 al ASF. Cu întârziere, Consiliul de Administraţie al Petal Huşi  convoacă AGEA în 14 augut, AGEA care nu a avut cvorum.

”Practic ne aflăm în situaţia de la punctul 5c al Regulamentului 2/2017, care implică demararea procedurilor de delistare a emitentului; Consiliul de administraţie al emitentului nu respectă la ora actuală această obligaţie, iar ASF nu ia nici o măsură de aplicare a propriului Regulament, iar acţionarilor revoltaţi de această situaţie le transmite că AGEA din 19.03.2018 nu a decis delistarea, că  emitentul va fi în continuare tranzacţionat pe ATS-ul BVB SA cu acordul BVB SA, etc.”

Investitorii de pe piaţa de capital atrag atenţia că în prezent pe ATS-ul BVB SA se tranzacţionează un emitent care a respins în mod explicit tranzacţionarea sa pe acest ATS în AGEA dedicată, că ASF a „uitat” de propria sa decizie, 470/18.04.2018, iar acţionarilor PETY le aminteşte senin deciziile unei AGEA pe care ASF însuşi a considerat-o, prin această decizie, imposibil de aplicat şi neconformă legii şi, ca urmare, refuză să aplice propriul Regulament.

”În concluzie, constatăm că, în pofida eternelor declaraţii de bună intenţie de dezvoltare a pieţei de capital din România, nu numai că există o legislaţie defavorabilă şi descurajantă pentru investitorii de retail, mai ales pe ATS, dar nici măcar această legislaţie nu este aplicată tocmai de instituţia abilitată în acest sens”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO