Burse - Fonduri mutuale

Investitorii români pot subscrie în oferta Hidroelectrica prin 17 brokeri autorizaţi de la Bursa de Valori Bucureşti

Investitorii români pot subscrie în oferta...

Autor: Tibi Oprea

23.06.2023, 15:40 2047

Investitorii care vor să subscrie în oferta de până la 8,8 mld. lei a Hidroelectrica, derulată din 23 iunie până în 4 iulie 2023, o pot face prin intermediul a 17 intermediari autorizaţi să opereze la Bursa de Valori Bucureşti.

Pe lista publicată de BVB se află şi Investimental, primul broker lansat după o perioadă de 14 ani, care în februarie realiza prima tranzacţie la BVB, după ce fusese admisă ca participant la sistemul de tranzacţionare al bursei la începutul lunii.

Alţi brokeri sunt Banca Comercială Română, Swiss Capital, Wood & Company Financial Services, BRD, BT Capital Partners, IFB Finwest, Prime Transaction, BRK Financial Group, Estinvest, Muntenia Global Invest, Goldring, TradeVille, Voltinvest, Bursa Română de Mărfuri, Blue Rock Financial Services şi Interfinbrook Corporation.

Fondul Proprietatea urmează să vândă 17,34% din deţinerea de 19,94% pe care o are la Hidroelectrica, adică circa 78 de milioane de acţiuni. FP menţionează însă în prospect că poate vinde chiar integral participaţia de 19,94% în funcţie de cerere. Preţul maxim corespunde unei capitalizări de 50,4 mld. lei (10,2 mld. euro).

Micii investitori subscriu la preţul maxim din ofertă de 112 lei pe acţiune, ei având alocată o tranşă de 15%, adică 11,7 milioane de acţiuni. Cei mari pot subscrie la orice preţ între 94 şi 112 lei pe acţiune, având 85% (66,3 milioane de acţiuni) din toată oferta. Cei din urmă vor decide şi preţul.

În timp ce micilor investitori li s-a oferit un discount de 3% în primele cinci zile ale ofertei (din cele opt), în privinţa investitorilor instituţionali există un angajament pentru aproximativ un sfert din întreaga ofertă (2,24 mld. lei) din partea a trei investitori, indiferent de preţul final.

Subscrierea minimă în cadrul ofertei este de 50 acţiuni, ceea ce la preţul maxim de 112 lei pe acţiune echivalează cu o sumă de 5.600 de lei. Spre comparaţie, în cazul titlurilor de stat Fidelis, subscrierea minimă este de 5.000 de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO