Burse - Fonduri mutuale

Investitorii s-au retras de pe bursă ca să profite de scăderi

Investitorii s-au retras de pe bursă ca să profite de...

Autor: Stefan Musgociu

06.06.2013, 20:01 957

Bursa de la Bucureşti a scăzut uşor, cu 0,68%, pentru a doua zi consecutiv, într-o piaţă unde cei mai mulţi investi­tori au continuat să fie prudenţi la tranz­ac­ţionare, iar operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi Erste (EBS) au acoperit 70% din lichiditate.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Evoluţia de ieri vine în contextul în care bursele europene au înregistrat de asemenea corecţii, iar piaţa americană a consemnat anterior un declin de circa 1,4% pe principalii indici. În deschi­derea şedinţei de ieri indicii americani erau aproape neschimbaţi.

„Scăderea volumelor în contextul anticipării unei corecţii este o reacţie normală a investitorilor. Momentan, nu văd o precipitare la vânzare a celor care deţin acţiuni şi cred că aceştia aşteaptă o corecţie de 10% ca să intre din nou la cumpărare şi să îşi mărească porto­foliile. Exceptând interesul fondurilor adminis­trate de Franklin Templeton pentru acţiunile OMV Petrom, nu observăm că ar exista un interes semnificativ pentru com­paniile listate la BVB. Este nece­sară o îmbunătăţire semnificativă a con­di­ţiilor economice din România şi, în con­secinţă, o imagine mai bună asupra poten­ţialului nostru ca să devenim o ţintă pentru investitorii străini“, a declarat Bogdan Gherghe, analist la casa de brokeraj Tradeville.

Investitorii au transferat în total ac­ţiu­ni de 23,7 mil. lei (5,3 mi­l. euro), cu 53% peste rulajul de miercuri, de 15,5 milioane lei (3,5 mi­l. euro). Peste 70% din lichiditate au fost asigu­rate de tran­zacţii cu acţiunile Fondului Pro­­prie­tatea (11 mil. lei) şi Erste Bank (5,7 mil. lei).

Cel mai recent transfer cu acţiunile FP a fost realizat la 0,643 lei, preţ în scădere cu 1,68%, iar titlurile Erste au coborât cu 0,18%, la 109 lei (24 euro).

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,73%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era cu 0,45% sub nivelul de miercuri.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,71%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,4% sub nivelul şedinţei pre­cedente.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 1,03%.

„Cel mai probabil, vom observa o creştere a interesului pentru acţiuni dacă vom asista la o corecţie în acest trend as­cen­­­dent. Pe termen scurt, cred că ne putem aştepta la o corecţie, însă pers­pec­­tivele la nivel global par pozitive pentru restul anului“, a mai spus analistul.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,4%.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 07.06.2013

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO