Burse - Fonduri mutuale

Investitorii vor plăti mai puţin la ASF atunci când cumpără acţiuni de pe bursă

Investitorii vor plăti mai puţin la ASF atunci când...

Autor: Roxana Pricop

18.06.2014, 00:02 521

Autoritatea de Supraveghere Finan­ciară (ASF) va reduce cu 25% comisionul perceput pentru achiziţiile de acţiuni pe bursă, la 0,06% din valoarea tranzacţiei, faţă de 0,08% cât este în prezent, măsura urmând să fie aplicată începând din 16 septembrie.

În luna martie, ASF a introdus timp de şase luni reduceri promoţionale la unele taxe şi comisioane, perioadă care urmează să expire pe 15 septembrie. Prin decizia luată ieri de ASF, cota ASF aplicată tranzacţiilor pe bursă este redusă permanent la 0,06%.

„Este o măsură bună luată de noua conducere a ASF şi un semnal bun pe care îl transmite reglementatorul în piaţă. Acest exemplu ar trebui urmat şi de restul instituţiilor de pe piaţa de capital, precum bursa şi Depozitarul Central”, a spus Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la firma de brokeraj Estinvest.

În prezent, pentru a tranzacţiona pe bursa de la Bucureşti, un investitor trebuie să plătească la cumpărare un comision de 0,08% la ASF şi încă 0,045% la BVB, adică în total 0,125%. Dacă vinde acţiuni, respectivul investitor are de plătit un comision de 0,117% doar la BVB. Pe bursele din Polonia şi Ungaria, comisioanele sunt de circa 0,10%, în timp ce pe bursa din Atena costurile sunt de trei ori mai mici, de 0,045%, iar la Viena de circa 0,04% (cu un maxim de 90 de euro indiferent de valoarea tranzacţiei). La aceste costuri se adaugă şi comsionul de decontare a tranzacţiei de 0,0085% plătit Depozitarul Central. La comisioanele percepute de BVB şi ASF se mai adaugă şi comisioanele brokerilor, care în funcţie de tranzacţie pot urca costul total tranzacţiei până la 0,15%-0,17% (pentru investitorii instituţionali).

Bursa de la Bucureşti este printre cele mai scumpe pieţe din regiune, iar reducerea cos­tu­ri­lor de tranzacţionare este unul dintre obiec­ti­vele grupului de lucru „Great Barriers Shift” format din oficiali ai ASF, ai bursei, ai jucă­torilor din piaţă şi din reprezentanţi ai statului.

De exemplu, dacă un investitor ar vrea să cumpere acţiuni de 10 mil. euro (într-o tran­zacţie) la Bucureşti ar trebui să plătească co­mi­sioane de 12.500 de euro către BVB şi ASF, în timp ce pe bursa din Viena comi­sio­nul pentru aceeaşi tranzacţie este de doar 90 de euro. Acesta este unul dintre motivele pen­tru care fondurile de investiţii străine preferă să cum­pere acţiuni OMV de la Viena decât să cum­pere acţiuni Petrom de la Bucureşti, deşi din punctul de vedere al indicatorilor finan­ciari Petrom este mult mai atrac­ti­vă.

Pentru tranzacţiile realizate de intermediarii care au calitate de „market maker“, comisionul perceput va fi de 0,04%. Acelaşi comision de 0,04% se va aplica şi în cazul transferurilor cu obligaţiuni. În cazul titlurilor de stat, ASF va percepe un comision de 0,0004% din valoarea tranzacţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO