Burse - Fonduri mutuale

Johan Meyer, Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea: Oferta Hidroelectrica avansează conform aşteptărilor şi ar putea da startul unui nou val de IPO-uri în România

Johan Meyer, Franklin Templeton, administratorul Fondului...

Autor: Eduard Ivanovici

27.06.2023, 18:47 5055

Încununarea cu succes a IPO-ului producătorului de energie electrică Hidroelectrica (H2O) ar putea creşte ulterior numărul de listări pe piaţa de capital din România, notând în acest sens companii precum Aeroporturi Bucureşti, Administraţia Porturilor Constanţa şi producătorul de sare Salrom, spune Johan Meyer, CEO al diviziei din Bucureşti a Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), care are deţineri la toate societăţile enumerate anterior.

Începută vinerea trecută, pe 23 iunie, urmând să se încheie pe 4 iulie, oferta publică de vânzare de acţiuni Hidroelectrica poate rezulta într-o evaluare cuprinsă între 42,3 miliarde de lei şi 50,4 miliarde pentru compania de stat, marcând de departe cel mai mare IPO din istoria Bursei de Valori Bucureşti.

„IPO-ul avansează cu siguranţă conform aşteptărilor (...) Aveam nevoie, în primul rând, de o companie care să poată face obiectul unui IPO în ceea ce priveşte structurile de management şi guvernanţă, care să beneficieze inclusiv de sprijin politic şi, desigur, de voinţa acţionarului vânzător, cum este în cazul acesta Fondul”, spune Meyer, potrivit bne IntelliNews.

FP urmează să vândă 17,34% din deţinerea de 19,94% pe care o are la compania de stat, adică 78 de milioane de acţiuni, ceea ce la preţul maxim de ofertă – 112 lei pe unitate – înseamnă 8,8 mld. lei. FP a menţionat în prospectul de listare al Hidroelectrica că poate vinde integral participaţia în funcţie de cerere.

În continuare, Hidroelectrica poate aduce bursa românească la statului de piaţă emergentă în indicii MSCI, deci mai aproape de investitorii instituţionali globali. Compania va fi inclusă în indicele local BET din prima zi de tranzacţionare.

Meyer notează că IPO-ul Hidroelectrica poate deschide uşa către bursă şi altor companii din ţară, trimiţând un „semnal foarte puternic în ceea ce priveşte interesul investitorilor privind oportunităţile şi perspectivele de creştere din România”.

„În săptămânile şi lunile de după IPO, cred că beneficiile listării unor companii precum Hidroelectrica vor deveni clare. Acest lucru ne pune într-o poziţie foarte puternică pentru a progresa cu alte IPO-uri ale companiilor din portofoliu.  Bineînţeles că timing-ul este complet incert în acest moment, dar parcurgerea procesului şi observarea nivelului ridicat de interes al investitorilor pentru România, a ceea ce se întâmplă aici în ceea ce priveşte creşterea economică şi oportunităţile, ne-ar pune cu siguranţă într-o poziţie foarte bună pentru a avansa cu alte IPO-uri”, explică Meyer.

Cu Hidroelectrica listată, Fondul va şterge circa 80% din activele pe care le deţine. Prin con­trast, deţinerea reprezenta 21% din activul net al FP în 2010. Cele mai mari companii din portofoliul FP vor rămâne apoi Administraţia Porturilor Constanţa, Aeroporturi Bucureşti şi Salrom.

„Toate aceste companii ar beneficia cu siguranţă în urma listării la bursă. De exemplu, în cazul Aeroporturilor Bucureşti, este nevoie de investiţii în capacităţi adiţionale de procesare a pasagerilor, deci finanţarea suplimentară prin intermediul pieţei de capital ar fi foarte benefică pentru companie”, adaugă reprezentantul Franklin Templeton.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO