Burse - Fonduri mutuale

Julius Baer a pierdut 150 mil. dolari pe Bursa din octombrie pana in ianuarie

02.04.2008, 18:54 13

Fondurile americane ale bancii de investitii elvetiene Julius Baer nu si-au modificat portofoliul de actiuni romanesti in perioada octombrie 2007 - ianuarie 2008, insa valoarea detinerilor acestora s-a redus de la 451 mil. dolari la 297 mil. dolari, potrivit raportarilor trimestriale transmise catre Securities and Exchange Comission (SEC), autoritatea de supraveghere a pietei de capital din SUA.
Julius Baer International Equity Fund, cel mai mare fond de pe Bursa, a vandut in aceasta perioada 175.000 de actiuni BRD, 90.000 de actiuni Transelectrica (TEL) si circa 3 milioane de actiuni Socep Constanta (SOCP), valoarea acestor pachete de actiuni fiind de circa 2 mil. euro, nesemnificativa la nivelul portofoliului. Desi nu a mai realizat achizitii suplimentare, fondul a participat la majorarile de capital de la Ardaf Cluj (ARDF), Remedia Deva (RMAH) si Concefa Sibiu (COFI), in baza dreptului de preferinta.
Valoarea detinerilor fondului s-a redus insa cu 130 mil. dolari, de la 377 mil. dolari la 247 mil. dolari, pe fondul scaderii generalizate a actiunilor de pe Bursa.
In perioada de raportare, indicele BET al celor mai importante zece companii de la BVB a pierdut circa 30%, scaderea fiind pusa pe seama vanzarilor fondurilor straine de investitii, in contextul crizei de pe piata americana.
In perioada iulie - octombrie a anului trecut, fondul vanduse o parte din detinerile la BRD si la SIF-uri, valoarea exiturilor sale ridicandu-se la circa 50 mil. euro, insa cumparase actiuni la Impact si la o serie de companii de pe RASDAQ. De la sfarsitul lunii octombrie insa, fondul american si-a redus activitatea pe Bursa de la Bucuresti atat pe partea de vanzare, cat si pe partea de cumparare.
Fondul detinea la sfarsitul lunii ianuarie participatii de 0,98% din Petrom, 0,63% din BRD si pachete de actiuni cuprinse intre 0,6% si 0,9% la cele cinci societati de investitii financiare (SIF).
Fondul mai detinea 8,46% din Impact, 5,12% din Biofarm si circa 3% din Rompetrol Rafinare (RRC).
Cel de-al doilea, fond, Julius Baer International Equity II, si-a pastrat nemodificat portofoliul pe Bursa, potrivit raportarilor, controland 0,41% din Petrom si 0,28% din BRD. Valoarea acestor doua participatii s-a redus din octombrie pana in ianuarie cu 23,8 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO