Burse - Fonduri mutuale

KBC Securities domina o piata de 10 ori mai mica

KBC Securities domina o piata de 10 ori mai mica
01.03.2009, 21:38 29

Casa de brokeraj KBC Securities a realizat cele mai mari tranzactii cu actiuni de la Bursa in februarie, in valoare totala de 66,9 mil. lei (15,5 mil. euro), cat au rulat impreuna urmatorii doi clasati, BT Securities si EFG Eurobank Securities.
KBC Securities, firma care se adreseaza cu precadere investitorilor institutionali, in special fonduri straine, si-a recastigat in februarie pozitia de lider pe piata de intermediere a Bursei, loc pe care l-a ocupat de altfel si in ultimii doi ani.
Brokerii a trebuit sa-si imparta in februarie o piata de 10 ori mai mica decat in vara anului 2007, cand Bursa de la Bucuresti atingea maxime istorice, valoarea tranzactiilor scazand continuu in ultimele luni si ajungand la cel mai redus nivel din ultimii patru ani si jumatate, respectiv de 38,3 mil. euro.
Tranzactiile de pe piata RASDAQ au inregistrat un declin similar, cifrandu-se luna trecuta la 10,4 mil. euro, reprezentand un minim de trei ani.
In februarie Bursa a continuat sa scada puternic, atingand noi valori minimale de cativa ani, pe fondul rezultatelor mai slabe raportate de companii in ultimele luni din anul precedent, multe dintre ele inregistrand pierderi.
Indicele BET-XT, care urmareste cele mai lichide 25 de actiuni din piata, a pierdut luna trecuta 17,3% din valoare.
Titlurile BRD, care se numara printre actiunile preferate de fondurile straine, au fost cele mai tranzactionate in februarie, acestea inregistrand si una dintre cele mai mari corectii din aceasta perioada, respectiv de peste 30%.
EFG Securities, firma care lucreaza preponderent cu investitori straini, a urcat in februarie pe locul trei, dupa ce a intermediat tranzactii cu actiuni in valoare de 30,7 mil. lei (7,1 mil. euro). Anul trecut, firma de brokeraj a ocupat pozitia a 11-a.
Un alt intermediar al strainilor, UniCredit CA-IB Securities, s-a pozitionat pe locul patru in februarie, cu tranzactii pe piata actiunilor de 23,5 mil. lei (5,5 mil. euro).
Raiffeisen Securities, un obisnuit al topului brokerilor in ultimii ani, a ocupat doar pozitia a 9-a luna trecuta, cu tranzactii pe actiuni de 12,5 mil. lei (2,9 mil. euro).
Piata de obligatiuni a urcat puternic, numai in primele doua luni ale anului realizandu-se tranzactii cu instrumente cu venit fix de 21,9 mil. euro, respectiv o treime din rulajul anului anterior.
Divizia de brokeraj a bancii BCR si UniCredit CA-IB Securities Romania au realizat cele mai mari tranzactii cu obligatiuni luna trecuta, fiecare avand o cota de peste 20% din piata si un rulaj de circa 5,3 mil. euro fiecare. Totusi, RBS Securities, liderul pe aceasta piata de anul trecut, a intermediat si in acest an cele mai mari tranzactii cu obligatiuni, ce au cumulat in primele doua luni din 2009 circa 41,6 mil. lei (9,7 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO