Burse - Fonduri mutuale

Konieczny, FP: Este momentul să avem noi IPO-uri pe BVB, după cinci ani de îmbunătăţire a performanţelor companiilor de stat

Konieczny, FP: Este momentul să avem noi IPO-uri pe BVB,...

Autor: Konieczny Greg

09.11.2015, 16:34 720

Cu puţin peste cinci ani în urmă, Franklin Templeton Investments a preluat administrarea Fondului Proprietatea. De atunci ne-am concentrat pe îmbunătăţirea profitabilităţii şi eficienţei companiilor din portofoliu, iar rezultatele pe care le vedem azi sunt o dovadă a eforturilor pe care echipa noastră le-a depus pentru a valorifica potenţialul companiilor de a deveni profitabile, eficiente şi transparente. Câteva dintre acestea sunt acum bine poziţionate pentru a fi listate pe piaţa de capital.

În calitate de acţionar minoritar la unele dintre cele mai importante companii din economia românească am militat pentru îmbunătăţirea guvernanţei corporative, independenţa consiliilor de administraţie şi calitatea managerilor companiilor din portofoliul nostru. Acest lucru a condus la îmbunătăţiri semnificative pentru cele 21 de companii de stat din portofoliul Fondului, care este acţionar minoritar la patru dintre cele mai profitabile 10 companii de stat din România în 2014 , iar alte două companii din top 10 sunt companii care au facut parte din portofoliul FP, deţinerile fiind vândute anul trecut.    

Această evoluţie pozitivă este, de asemenea, susţinută de cifre. EBITDA agregat al companiilor de stat din portofoliul Fondului a crescut cu peste 70% de când Franklin Templeton a devenit Manager de Fond, de la 4,16 miliarde lei în 2011 la 7,13 miliarde lei în 2014 . În acelaşi timp, profiturile nete înregistrate de aceste companii au crescut de la 1,47 miliarde lei în 2011 la 2,65 miliarde lei în 2014. 

Excluzând pierderea de 693,4 milioane lei înregistrata de CE Oltenia în 2014, profiturile totale realizate de celelalte 20 de întreprinderi de stat din portofoliul Fondului a fost de 3,35 miliarde lei. Acest lucru s-a întâmplat în pofida faptului că în 2014 profiturile nete au fost afectate semnificativ de introducerea taxei pe construcţii speciale care a redus cu aproximativ 1,1 miliarde lei  rezultatele companiilor din portofoliu.

Performanţa înregistrată de companiile din portofoliul Fondului de-a lungul ultimilor câţiva ani arată că mai multe dintre acestea sunt acum pregătite pentru listarea pe BVB. Cel mai bun exemplu este Hidroelectrica, care a trecut de la pierderi de 500 milioane lei în 2012 la un profit net de peste 941 milioane lei în 2014 . Procedurile de pregătire a companiei în vederea listării sunt în curs de desfăşurare, cu un consorţiu de listare aflat în prezent în proces de due diligence pentru a putea lista Hidroelectrica pe piaţa de capital cât mai curând posibil după ieşirea din insolvenţă.       

Un alt exemplu pozitiv este compania Aeroporturi Bucureşti, care a marcat o creştere de peste 8% a traficului în 2014 şi al cărei profit net s-a dublat de la 42 milioane lei în 2010 la aproape 99 milioane lei în 2014 . Administraţia Porturilor Maritime Constanţa este o altă companie din portofoliul Fondului unde s-au înregistrat rezultate îmbunătăţite semnificativ: profitul net s-a triplat de la 24,7 milioane lei în 2010 la 70,3 milioane lei în 2014 . În plus, în primul semestru din 2015 rezultatele acestor companii sunt semnificativ mai bune decât în prima jumătate din 2014: 596,9 milioane lei în cazul Hidroelectrica, în creştere cu 48,9%, 90,4 milioane lei lei în cazul Aeroporturi Bucureşti, în creştere cu 72,9%, şi 61,41 milioane lei pentru Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, în creştere cu 46,8%.

Nu în ultimul rând, îmbunătăţirea rezultatelor financiare la Poşta Română, unde 2014 a fost primul an cu profit după pierderi semnificative începând din 2008 şi progresele din acest an cu proiecte noi precum brokerul de asigurări  şi parteneriatul cu Nextebank pentru servicii bancare poziţionează această companie pe calea spre o ofertă publică iniţială. Listările recente ale unor companii similare din Marea Britanie, Japonia şi Italia arată că, în ciuda declinului natural al veniturilor din servicii poştale tradiţionale, reţelele de distribuţie şi acoperirea unui număr mare de clienţi continuă să fie un activ valoros care le face atractive pentru investitori.

Având în vedere aceste progrese, credem că 2016 poate fi anul în care aceste companii se vor lista pe BVB. Încurajăm guvernul să susţină aceste demersuri, având în vedere că succesul IPO-urilor va conduce la transparentizarea activităţii acestor companii, continuarea îmbunătăţirii rezultatelor, venituri suplimentare la bugetul de stat şi dezvoltarea pieţei de capital.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO