Burse - Fonduri mutuale

Lafarge Ciment oferă 2,5 mil. lei minoritarilor de la Agregate Betoane

Lafarge Ciment oferă 2,5 mil. lei minoritarilor de la...

Autor: Roxana Pricop

01.12.2014, 00:05 350
Producătorul de ciment La­farge Ciment face ofertă publică de cumpărare la compania Lafarge Agre­gate Betoane (AGEM), unde con­trolează 95% din capital, plătindu-le 2,5 mi­lioane de lei acţionarilor mino­ritari pentru ca aceştia să se retragă din companie şi pentru a obţine astfel controlul total.

Lafarge plăteşte în ofertă un preţ de cumpărare de 9,08 lei/acţiune, cu 6,3% sub preţul din piaţă al acţiunilor AGEM. Oferta vizează achiziţia a 280.000 de acţiuni sau 4,6% din capital, cât lipseşte acum companiei Lafarge Ciment pentru a deţine controlul total. Acţiunile AGEM se tranzacţionează pe piaţa RASDAQ, iar cea mai recentă tranzacţie a avut loc pe 29 septembrie la un preţ de 9,7 lei/titlu. Oferta de cumpărare va începe miercuri, 3 de­cembrie, şi se va încheia pe 23 de­cembrie, fiind intermediată de BRD SocGen. Oferta are loc în condiţiile în care în această vară un acţionar mi­noritar important s-a retras din acţionariat. Mai exact, SIF Muntenia a vândut vândut un pachet de 10,3% din acţiunile Lafarge Agregate Betoane pentru 5,6 milioane de lei, la un preţ de 9,08 lei/titlu.

Grupul francez Lafarge vrea să vândă activele din România pentru a putea fuziona cu grupul elveţian Holcim, întrucât prin fuziune cele două grupuri ar avea poziţie dominantă.

Cei doi producători de materiale de construcţii au anunţat la 7 iulie o listă cu activele pe care intenţionează să le vândă pentru a obţine acordul autorităţilor de reglementare pentru fuziune, iar în ţări precum Germania, România şi Ungaria, Holcim şi Lafarge au ales să vândă în totalitate activele uneia dintre companii şi să le păstreze pe ale celeilalte.

Lafarge deţine două fabrici de ciment, la Medgidia (judeţul Constanţa) şi la Hoghiz (judeţul Braşov), şi o staţie de măcinare la Târgu-Jiu. 

Lafarge Agregate Betoane şi-a crescut pierderile anul trecut până la 32,5 mil. lei, faţă de o pierdere 29,2 mil. lei în 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO