Burse - Fonduri mutuale

Laurenţiu Floroiu, Eurobank: investitorii au alergat prea tare după acţiuni şi acum au cam obosit

Laurenţiu Floroiu, Eurobank: investitorii au alergat prea tare după acţiuni şi acum au cam obosit
22.03.2012, 00:05 745

"Piaţa pare să fi amorţit în ultima săptămână. Nici dividendele anunţate de SIF-uri sau de Fondul Proprietatea nu par să mai ridice volumele. Până la urmă, acţiunile FP şi ale SIF-urilor sunt cele care acoperă două treimi din volumul zilnic de tranzacţionare. Ce rămâne lesne de înţeles este că investitorii, atât locali, cât şi străini, sunt în principal interesaţi de acţiuni cu discount ridicat faţă de valoarea contabilă. Mă îndoiesc, deci, că anunţurile de dividend care urmează să fie publicate, precum Petrom, BRD şi Banca Transilvania, vor schimba starea de lucruri pe termen foarte scurt. Mă gândesc că, oricum, preţul actual de piaţă ia în calcul eventuale dividende", a declarat Laurenţiu Floroiu, directorul de tranzacţionare al EFG Eurobank Securities.

Piaţa a deschis ziua în stagnare, însă apoi a început să crească lent, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse de acţiuni. Punctul maxim de creştere a fost atins chiar la închiderea pieţei principale. Volumele de acţiuni transferate au continuat să fie reduse, atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare fiind axată în continuare doar pe câteva titluri.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,45%.

"Se pare că am fi alergat mult prea repede primii 300 de metri şi pe ultima linie dreaptă am cam obosit. Cred totuşi că lucrurile îşi vor reveni la normal în al doilea trimetru. În rest, rămâne să urmărim ori să participăm la oferta Transelectrica, pentru a ne face speranţe pentru mai târziu", a mai spus brokerul.

Titlurile Zentiva Bucureşti (SCD) şi Biofarm Bucureşti (BIO), care au anunţat dividende importante, s-au apreciat ieri cu 3,8% şi 1,9%, însă rulajele au fost destul de mici. Aprecieri de 2-3% au consemnat şi companiile din grupul Dafora, Dafora Mediaş şi Condmag Braşov.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 23,7 milioane de lei (5,4 milioane de euro), valoare cu 54% mai mare decât rulajul de marţi, de 15,4 milioane lei (3,5 milioane de euro). Lichiditatea a fost asigurată în pro­porţie de 72% de operaţiuni cu acţiuni BRD (11,5 milioane de lei) şi cu titluri Fondul Proprietatea (5,5 milioane de lei).

Cea mai mare parte a rulajului acţiunilor băncii a fost asigurat de patru deal-uri cu 0,12% din titlurile BRD, pentru 8,8 milioane lei. Tranzacţiile negociate au fost realizate la acelaşi preţ, de 10,8 lei, cu 1,89% peste închiderea de marţi. Pe piaţa princi­pală, aceste acţiuni au consemnat un rulaj de 2,7 milioane lei, iar preţul a crescut cu 2,83%, la 10,9 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au stagnat la 0,58 lei, pe o lichiditate de 5,5 milioane lei.

La închiderea pieţei principale, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în scădere cu până la 0,3%, iar piaţa de la Londra avansa nesemnificativ, cu 0,1%. Majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 1%.

De urmărit astăzi

  • Titlurile BRD SocGen (BRD), care au câştigat ieri 2,8% şi au făcut din nou obiectul unor transferuri de pachete prin tranzacţii negociate. Ieri s-au realizat patru astfel de tranzacţii speciale cu 819.500 de titluri BRD în valoare totală de 8,9 milioane de lei (2 milioane de euro).

  • Acţiunile Alro Slatina (ALR) care au urcat ieri pe bursă cu aproape 7% în aşteptarea anunţului privind dividendul care va fi plătit de companie în acest an. Consiliul de Administraţie al societăţii urmează să facă o propunere şi să convoace adunarea generală pentru a supune spre aprobare propunerea de dividend.

  • Acţiunile Azomureş Târgu-Mureş (AZO) după ce ieri reprezentanţii Chimpex, firmă deţinută de Azomureş, a anunţat finalizarea tranzacţiei prin care elveţienii de la Ameropa au preluat producătorul de îngrăşăminte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO