Burse - Fonduri mutuale

Listarea Fondului Proprietatea, amanata

16.10.2006, 19:31 14

Premierului Calin Popescu-Tariceanu spune ca listarea la bursa a Fondului Proprietatea este amanata de intarzierea companiilor care alcatuiesc portofoliul Fondului in a initia propriile proceduri de admitere la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti.
"Legislatia prevede ca listarea la bursa a Fondului sa se faca atunci cand toate societatile care alcatuiesc portofoliul sunt listate si s-a constatat ca unele companii nu numai ca nu se grabesc, ci din contra. Deci trebuie facute cateva mici modificari in asa fel incat sa acceleram procesul de listare", a declarat premierul Tariceanu.
El nu a putut preciza data la care Executivul va aproba proiectul de modificare a legislatiei privind functionarea Fondului Proprietatea.
Legea 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei prevede, printre altele, ca ministerele care coordoneaza societatile ce alcatuiesc portofoliul Fondului Proprietatea au obligatia ca, pana la constituirea Fondului, sa inceapa procedurile de initiere, derulare si incheiere de oferte publice secundare de vanzare pentru pachete de actiuni de minimum 5% din capitalul firmelor respective, precum si pentru admiterea acestora la tranzactionare pe piata operata de Bursa de Valori Bucuresti.
Executivul intentioneaza sa modifice legislatia prin ordonanta de urgenta, pentru a accelera procedurile de listare a Fondului Proprietatea pe piata de capital.
Fondul Proprietatea are in portofoliu actiuni la 114 companii si un capital social de 3,9 mld. euro. Creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operational, ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului, in decembrie 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO