Burse - Fonduri mutuale

Listarea fondului STK a ajuns subiect de scandal. De ce se cearta Nicolae Pascu si Petru Prunea?

Listarea fondului STK a ajuns subiect de scandal. De ce se cearta Nicolae Pascu si Petru Prunea?

Click pentru imaginea marita

06.08.2008, 18:54 55

Prima listare la Bursa a unui fond inchis de investitii, STK Emergent, s-a transformat intr-un scandal dupa ce Petru Prunea, presedintele Broker Cluj si membru in Comitetul Bursei de Valori Bucuresti, a lansat in presa o serie de acuzatii grave la adresa conducerii fondului.
De cealalta parte, Nicolae Pascu, presedintele STK Financial, firma care administreaza fondul STK Emergent, l-a reclamat pe Prunea la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), sustinand ca acesta manipuleaza prin lansarea de acuzatii false privind fondul.
"Petru Prunea a desfasurat, incepand cu luna februarie 2008, o ampla campanie de dezinformare a investitorilor cu privire la fondul inchis de investitii STK Emergent. In plus, desi este membru al Consiliului Bursei, domnul Petru Prunea s-a antepronuntat in mod public inainte de decizia acestuia referitor la admiterea la tranzactionare a fondului STK Emergent", sustine Pascu, fost angajat al lui Prunea la Broker Cluj, pana in 2005.
Potrivit reprezentantului STK, presedintele Broker a raspandit prin intermediul mass-media informatii false in legatura cu STK Emergent, STK Financial si conducerea acesteia, folosind sintagme precum "escrocherie financiara, tip FNI, ajunsa la Parchet", "STK Emergent, un FNI de Cluj", "STK este o cacealma", "STK a cumparat pamant de la persoane din conducerea sa, la preturi duble fata de piata", "retrageri masive de bani din fond", "calitati manageriale intalnite numai la traficanti", care sunt calomnioase si dezinformeaza investitorii. Reprezentantul STK mai sustine ca prin diseminarea acestor informatii in mass-media care dau semnale false cu privire la titlurile STK Emergent, Prunea se face vinovat de manipularea pietei de capital.
"Afirmatiile domnului Prunea aduc prejudicii grave pietei de capital si investitorilor in fondurile din Romania, o industrie si asa subdezvoltata in comparatie cu tarile din Europa Centrala si de Est", mai spune Pascu.
Petru Prunea sustine insa ca a lansat aceste acuzatii in contextul in care "presa locala din Cluj abunda in ultimele luni de relatari despre neregulile de la fondul STK Emergent". El mai spune ca un actionar al fondului, firma Davinci Investment din Bucuresti a formulat o plangere penala impotriva fondului aducand, inclusiv in Consiliul Bursei, dovezi privind o serie de nereguli comise de conducerea fondului.
"Orice emitent care ajunge la BVB aduce un castig pentru societatile de brokeraj, deci este bine venit. Daca insa emitentul are probleme grave de natura sa aduca prejudicii intregii piete, nu cred ca este oportuna venirea lui pe Bursa", sustine Prunea.
Presedintele Broker spune ca principalele acuzatii care planeaza in jurul fondului sunt suprimarea rascumpararii curente a titlurilor de fond si nerespectarea termenului de 15 zile in care actionarii fondului care nu erau de acord cu aceasta modificare puteau sa se retraga din fond, infiintarea STK Properties, firma care activeaza in domeniul imobiliar, fara ca in actul constitutiv al fondului sa figureze posibilitatea de a infiinta societati noi, dar si achizitia de catre STK Properties a unor terenuri de la membrii conducerii fondului.
El mai spune ca administratorul fondului incearca sa grabeasca listarea acestuia pentru a nu se confrunta cu retrageri din fond, care ar reduce capitalul acestuia.
Consiliul de Administratie al BVB a aprobat saptamana trecuta listarea fondului STK Emergent. Ulterior, conducerea STK Financial a anuntat ca titlurile fondului vor intra la tranzactionare joi, 7 august.
Consiliul Bursei se va intruni astazi intr-o sedinta in care se vor discuta si acuzatiile privind fondul STK Emergent, fiind posibila o amanare a datei de listare pana la clarificarea situatiei.
Fondul STK a strans circa 21,4 mil. lei (5,9 mil. euro) de la 290 de investitori in cadrul ofertei publice initiale derulata la inceputul lunii martie, care a fost subscrisa in proportie de 42%.
Petru Prunea a mai lansat in ultimii ani acuzatii la adresa unor fosti angajati, printre care se numara Rares Nilas, directorul general al BT Securities si presedintele Comisiei de Listare a BVB. El sustine insa ca acuzatiile la adresa STK nu au legatura cu faptul ca Nicolae Pascu a lucrat in cadrul Broker Cluj.
"Cand a plecat de la noi i-am trimis scrisoare si i-am spus ca oricand are probleme se poate intoarce la noi", spune Prunea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO