Burse - Fonduri mutuale

Managerul FP: Economia României poate creşte cu peste 5%

Managerul FP: Economia României poate creşte cu peste 5%

Autor: Roxana Rosu

13.01.2016, 00:04 430

România ar putea avea o rată de creştere economică de peste 5% în 2016, după un avans de aproape 4% anul trecut, accelerarea bazându-se pe expansiunea consumului, a investiţiilor, susţinute de o mai bună absorbţie a fondurilor europene, precum şi pe dobânzi, aflate la minime istorice, este de părere Greg Konieczny, vicepreşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group şi manager al Fondului Proprietatea.

„Ritmul de creştere din trimestrul al treilea plasează economia românească pe locul al doilea în UE, după Cehia, şi ne aşteptăm la un avans al PIB de aproape 4% pentru întregul an 2015. Consumul intern a crescut puternic în 2015 (cu un ritm de aproape 5%) şi ar trebui să accelereze anul acesta pe fondul reducerii TVA şi măririi salariilor în sectorul public”, spune Greg Konieczny într-un comunicat de presă.

Managerul FP este optimist şi cu privire la evoluţia in­ves­tiţiilor străine directe, care ar putea fi impulsionate atât de tendinţa de relocare a capacităţilor de producţie din Eu­ropa de Vest, cât şi de măsurile de relaxare fiscală. El atrage totuşi atenţia asupra celor două campanii electorale care urmează în acest an şi care nu ar trebui să interfereze cu age­nda „reformatoare“ a guvernului. De asemenea, lupta an­tico­rup­ţie trebuie să continue, pentru a susţine îmbunătăţirea guver­nanţei corporative şi creşterea eficienţei instituţiilor statului.

Sectoarele cu cel mai mare potenţial de creştere sunt energia, transporturile, IT-ul, băncile, construcţiile, agri­cultura şi sănătatea, Konieczny estimând că IT-ul de exemplu are potenţial să atingă minimum 10% din PIB în următorii ani, faţă de o pondere de 6% în prezent. „Potenţialul uriaş al agriculturii încă aşteaptă să fie valorificat, cea mai mare oportunitate pentru jucătorii mari din acest domeniu fiind, în continuare, absorbţia fondurilor europene“.

O altă zonă cu potenţial este piaţa de capital, care s-a situat printre cele trei pieţe de frontieră care au avut o performanţă pozitivă în 2015. În opinia lui Greg Konieczny, guvernul trebuie să continue reformele structurale şi să respecte calendarul de liberalizare a preţurilor gazelor şi energiei electrice. De asemenea, bursa de la Bucureşti are nevoie de noi listări pentru a trece la statului de piaţă emergentă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO