Burse - Fonduri mutuale

​Michael Buhl, şeful bursei austriece: Viena este o opţiune mai bună decât Varşovia pentru Fondul Proprietatea

​Michael Buhl, şeful bursei austriece: Viena este o opţiune mai bună decât Varşovia pentru Fondul Proprietatea

Autor: Andrei Chirileasa

25.08.2011, 17:39 545

Bursa din Viena încearcă să revină în cursa pentru listarea secundară a Fondului Proprietatea (FP), după ce administratorul fondului, Franklin Templeton, a anunţat că le va propune acţionarilor listarea fondului la Varşovia.

În acest scop, reprezentanţii bursei din Viena poartă discuţii cu persoane implicate la Fondul Proprietatea încercând să aducă în faţa acţionarilor fondului avantajele listării pe piaţa austriacă.

"Locul companiilor româneşti este pe Bursa de la Bucureşti, dar dacă se decide că este necesară o listare secundară a Fondului Proprietatea, atunci considerăm că bursa din Viena este o opţiune mai bună decât Varşovia" , spune Michael Buhl, directorul general al bursei din Viena.

El crede că listarea Fondului Proprietatea la Bucureşti a atras în principal investitorii români şi un număr destul de redus de investitori străini, în timp ce pentru majoritatea fondurilor străine FP este mai puţin atractiv din cauza accesului dificil la piaţă, a faptului că au nevoie de un broker local şi a costutilor ridicate de tranzacţionare.

"Acţiunile Fondului Proprietatea se tranzacţionează în lei şi prezintă astfel şi un risc valutar. La Varşovia s-ar tranzacţiona în zloţi, ceea ce nu elimină riscul de curs, în timp ce la Viena acţiunile se pot tranzacţiona în euro, lucru mai convenabil pentru fondurile de investiţii străine", explică Buhl.

El spune că nici argumentul că Fondul Proprietatea ar găsi la Varşovia cumpărători în rândul fondurilor de investiţii din Polonia nu este decisiv. "Fondurile poloneze au active de circa 120 de miliarde de euro, dintre care 80 de miliarde de euro sunt activele fondurilor de pensii. Fondurile austriece au active de 200 de miliarde de euro." Buhl mai spune că forţa fondurilor de pensii din Polonia este în scădere, din cauza reducerii nivelului contribuţilor lunare pe care le primesc, şi că resursele acestora pentru noi investiţii vor scădea.

Şeful bursei din Viena mai spune că şi la capitolul investitori piaţa austriacă e mai puternică decât cea poloneză. "În Polonia 30% din deţinerile investitorilor instituţionali aparţin investitorilor străini, iar restul sunt ale investitorilor locali, la Viena, străinii au 85% din deţineri."

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), a recomandat la începutul lunii iulie acţionarilor listarea secundară a Fondului la Bursa din Varşovia, în primul trimestru al anului 2012, prin vânzarea a maxim 10% din acţiuni. Templeton a luat decizia după ce a analizat listarea pe bursele din Londra, Varşovia sau Viena. Opţiunea pentru Varşovia a dat naştere şi la speculaţii, având în vedere că Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea din partea Templeton este polonez.

Buhl respinge însă cu diplomaţie această ipoteză: "Cred că Greg Konieczny este un profesionist şi nu îmi închipui că a luat această decizie decât în urma unei analize atente. Cred însă că unele aspecte nu au fost luate în calcul şi vrem ca acţionarii să decidă având la dispoziţie toate informaţiile", a precizat Buhl.

Adunarea generală a acţionarilor în care se vor discuta opţiunile pentru listarea secundară a Fondului Proprietatea nu a fost convocată până la această dată, urmând ca aceasta să aibă loc cel mai probabil în luna octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO