Burse - Fonduri mutuale

Mihai Chisu, IFB: Avem o Bursa mica, pentru care nu mai exista interes

19.08.2008, 18:55 12

Indicele BET, care reda evolutia celor mai lichide 10 titluri de pe piata, a scazut cu 0,9%, inchizand sedinta la nivelul de 5.860 de puncte. "Nu e de mirare ca nivelul lichiditatii se pastreaza in continuare scazut pe Bursa, pentru ca ne lipsesc investitorii. Nu are cine cumpara, pentru ca interesul pentru bursa de la Bucuresti este in scadere nu doar din cauza situatiei internationale, ci si datorita faptului ca bursa noastra este mica, lipsita de calitate", a declarat Mihai Chisu, broker la societatea de brokeraj IFB Finwest.
Titlurile companiilor din domeniul energetic, Transelectrica (TEL), Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC) au scazut indicele BET-NG, care reda evolutia companiilor din domeniu, cu 1,37%, atingand nivelul de 800,20 puncte.
Actiunile Transelectrica au inregistrat o scadere de 0,44%, pana la pretul de tranzactionare de 22,4 lei/actiune. Titlurile Petrom au coborat ieri cu 1,12%, atingand un ultim pret de tranzactionare de 0,44 lei/actiune, in timp ce actiunile Rompetrol au inregistrat o scadere de 3,02%, pana la nivelul de 0,051 lei/actiune.
Cele trei titluri au o pondere cumulata de 62,46% in calculul indicelui BET-NG.
"Cu toate ca sunt putine companii listate pe Bursa, rezultatele lor sunt bune si ar trebui sa atraga investitorii, numai ca participatiile care se tranzactioneaza sunt mici. Investitorii au nevoie si de alte instrumente financiare, in prezent oferta de operatiuni financiare care se desfasoara pe Bursa nefiind diferita de cea din 1997, de cand aceasta s-a infiintat", a adaugat Chisu.
Titlurile BRD Group Societe Generale (BRD) au fost cele mai tranzactionate actiuni pe piata, valoarea rulajului atingand 2,6 mil. lei. Actiunile BRD au fost cotate la un pret de 17,9 lei/actiune, ceea ce reprezinta o scadere a cotatiei fata de referinta de 0,56%. Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au urcat cu 0,97%, inchizand la un pret de achizitie de 0,312 lei/actiune. Actiunile Erste Bank (EBS) au coborat ieri cu 3,36%, inchizand sedinta de tranzactionare la nivelul de 144 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor in sectorul bancar s-a ridicat la aproximativ 3,5 mil. lei.
Indicele BET-XT, care prezinta evolutia principalelor 25 de companii pe piata, a scazut ieri cu 1,21%, pana la nivelul de 607,02 puncte.
De asemenea si titlurile societatilor de investitii financiare (SIF-uri) au inregistrat pierderi in sedinta de ieri, indicele BET-FI, care reda evolutia acestora pe piata, coborand cu 2,4%, atingand astfel nivelul de 33.524,95 puncte.
SIF Banat-Crisana (SIF1) a inregistrat cea mai mare scadere de ieri, de 4,22%, atingand un pret de tranzactionare de 1,59 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu titluri SIF s-a ridicat ieri pana la nivelul de aproximativ 4,9 mil. lei, cele mai tranzactionate actiuni fiind cele ale SIF Transilvania (SIF3), in total de 1,2 mil. de actiuni. Cel mai ridicat rulaj l-au inregistrat actiunile SIF Moldova (SIF2), atingand valoarea de 1,2 mil. lei.
Valoarea totala a tranzactiilor pe Bursa a atins ieri nivelul de 14,2 mil. lei (4 mil. euro), in timp ce tranzactiile de pe piata RASDAQ s-au ridicat la suma de 15,4 mil. lei (4,3 mil.euro).
"In urmatorii 2-3 ani, daca Ministerul de Finante nu incepe sa considere Bursa ca pe un corespondent real al pietei de capital din Romania, este cel mai probabil sa ajungem ultima bursa din regiune. Daca ne uitam la bursa din Polonia sau chiar si la cea din Bulgaria, aceste burse sunt mult mai calitative, numarul listarilor publice este mai mare, cadrul legislativ este stabil iar investitorii prezinta un interes mai mare pentru acestea, decat pentru Bursa din Romania", a incheiat Chisu.
Pe continent, bursele vest-europene inregistrau ieri cresteri, indicele FTSE 100 consemnand un avans de 0,57%, indicele economiei germane, DAX urcand cu 0,32%, in timp ce indicele francez CAC 40 inregistra o crestere de 0,82%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO