Burse - Fonduri mutuale

Milan Pruşan, Country Head, Goldman Sachs Asset Management: Investitorii români s-au dezvoltat mult în ultimii 4-5 ani, între pandemie şi criza geopolitică, şi s-au obişnuit cu mai multă volatilitate. Avem din ce în ce mai mulţi investitori care cumpără fonduri de acţiuni şi care nu se mai sperie la prima corecţie a unui portofoliu de obligaţiuni

ZF Capital Market Summit 24

Milan Pruşan, Country Head, Goldman Sachs Asset...

Autor: Ştefan Stan

18.03.2024, 18:36 98

Despre dezvoltarea pieţei vorbim de ani de zile şi cred că suntem puţin blocaţi în a trăi succesul ultimilor ani, care au însemnat o creştere economică importantă pentru ţara noastră, o putere de consum în creştere, randamente foarte interesante şi pe piaţa de capital şi în alte domenii investiţionale, şi uităm puţin să ne uităm la imaginea de ansamblu şi tratăm prea pragmatic ideea de a investi, a declarat Milan Pruşan, Country Head, Goldman Sachs Asset Management, la ZF Capital Market Summit. 

”Uităm cumva de abordarea pe termen lung şi de necesitatea de a asigura un viitor financiar predictibil, pentru că, până la urma, ca şi consumatori de instrumente financiare, suntem fiecare cu noi înşine. Pentru a avea o pensie liniştită, trebuie să începem să construim de acum.Cred că în continuare prea puţini români îşi verifică evoluţia portofoliului contului de pensii private Pilon 2, Pilon 3. Numărul de investitori în fonduri de investiţii creşte, e clar corelat cu un efort al canalelor de distribuţie tradiţionale. E important ca aceste canale de distribuţie tradiţionale să ridice puţin nivelul discuţiilor, putem vorbi despre a constitui din meseria  de consultant financiar un obiectiv pentru instituţiile financiare, să fie o meserie cu care să te mândreşti şi cu care să mergi departe, să construieşti relaţii cu termeni lung”, a spus el. 

Ca trenduri, Pruşan consideră că din perpsectiva comportamentului investitorului, acesta s-a dezvoltat mult în ultimii 4-5 ani, între cele două crize, cea pandemică şi cea geopolitică din regiune.

”Crizele au obişnuit investitorul român cu mai multă volatilitate şi cumva vedem că se caută instrumente din ce în ce mai orientate către termen mediu şi lung. Avem din ce în ce mai mulţi investitori care cumpără fonduri de acţiuni, ceea ce e un semnal foarte bun. Faptul că aceşti investitori în fonduri de obligaţiuni nu se mai sperie la prima corecţie a unui portofoliu de obligaţiuni iar mi se pare un lucru bun. Clar e o abordare pragmatică, în sensul în care în ultimele 6-9 luni au fost alese în mod semnificativ fondurile de obligaţiuni cu durată mică. Trebuie să ne gândim ca administratori de fonduri cum diversificăm portofoliile în instrumente financiare cu bătaie mai lungă şi ambiţie investiţională.”

Ce a mai declarat Milan Pruşan:
 
- Dacă relaţia cu băncile devine prea tranzacţională, atunci e o problemă şi pentru piaţa de capital. În zona fondurilor de investiţii, este o evoluţie crescătoare, nu foarte predictibilă. Din perspectiva numărului de investitori, ne dorim mai mult. Pe de altă parte, trebuie să înţelegem că universul digital în care ne desfăşurăm activitatea ne dă doar instrumentul şi face foarte facilă accesarea pieţelor financiare, însă este bine să le înţelegem întreg sensul şi să avem planuri pe termen lung cu ele, pentru că întotdeauna ne răsplătesc.

- Un număr limitat de companii sunt prezente pe piaţa de capital din România. Cred că ar fi un plus valoare dacă aceşti jucători prezenţi deja pe bursă vor regăsi în a fi listaţi un avantaj competitiv în raport cu competitorii din industria pe care o reprezintă. Odată ce te profesionalizezi şi faptul că instituţii financiare importante se uită la diverşi emitenţi din România, trebuie folosit în avantajul tău, pentru dezvoltarea business-ului, pentru că indiferent că pe termen scurt poate nu sunt planuri de expansiune regională fenomenală, există expunere pe diverse ţări, diverse sectoare de activitate, şi best practice-urile pot fi împărtăşite relativ uşor. Aşa că nu văd decât de câştigat, trebuie să avem răbdare cu piaţa de capital şi dezvoltarea ei, dar pe de altă parte nu trebuie să ratăm momentul de oportunitate pe care îl parcurgem şi trebuie să construim mai departe.

- A fost un eveniment listarea Hidro anul trecut, depăşim momentul şi mergem spre următorul vârf de cucerit, dacă e să ne gândim în termeni mai populari.

- Din perspectiva pieţelor financiare, aş spune că majoritatea claselor de active sunt interesante ca şi evaluări. Vedem clar tendinţa către o economie verde şi vedem din ce în ce mai multe listări de obligaţiuni verzi. Probabil vom vedea mai multă efervescenţă, inclusiv pe plan local.

- Din perspectiva pieţelor de acţiuni, se aude din ce în ce mai mult despre revenirea companiilor mici şi mijlocii în contextul de scădere a dobânzilor la nivel internaţional. Probabil asta va fi o tendinţă semnificativă în trimestrele următoare şi atunci probabil că economia îşi va relua funcţionarea normală în parametrii de dobândă diferită de ultima perioadă, pentru că ce am parcurs nu a fost normal din perspectiva dobânzilor şi a inflaţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO