Burse - Fonduri mutuale

Ministerul Economiei poate demara listarea a 15% din Romgaz

26.08.2010, 23:40 44

HotÂrârea de Guvern privind vânzarea prin ofertă publicăsecundară iniţială (IPO) a unui pachet de 15% din acţiunileproducătorului de gaze naturale Romgaz Mediaş a fost publicată laînceputul săptămânii în Monitorul Oficial, astfel că oficialiiMinisterului Economiei pot demara procedurile de listare acompaniei la Bursă.
Vânzarea a 15% din Romgaz ar fi cea mai mare ofertă derulată pânăacum pe Bursa de la Bucureşti (BVB), cu o valoare care ar putea ficuprinsă între 240 şi 380 mil. euro, potrivit evaluărilordisponibile în prezent. Banii vor intra în conturile MinisteruluiEconomiei, care este în prezent acţionarul majoritar al Romgaz, cu85% din capital.
Ministerul Economiei se pregăteşte să mai scoată la vânzareparticipaţii de 9,84% din OMV Petrom şi câte 15% din Transgaz şiTranselectrica, toate fiind listate în prezent la Bursă. Hotărârilede Guvern privind vânzarea celor trei participaţii au fost date pe4 august, la fel ca şi în cazul Romgaz, dar nu au fost publicateîncă în Monitorul Oficial. Din vânzarea acestora, statul ar maiputea încasa circa 580 mil. euro, luând în calcul preţurile actualede pe Bursă.
Primii paşi în vederea derulării ofertei Romgaz sunt selectareaunui intermediar şi realizarea unei evaluări a situaţiei financiarea companiei. Procesul de vânzare va fi coordonat de o comisiecondusă de ministrul economiei, Adriean Videanu, din care mai facparte ministrul finanţelor, directorul general al Romgaz şi o seriede şefi de departament din Ministerul Economiei.
Specialiştii de pe Bursă estimează că oferta publică de listare aRomgaz va necesita cel puţin şase luni de pregătire, astfel căoperaţiunea ar putea avea loc cel mai devreme în trimestrul aldoilea al lui 2011, cu condiţia ca Ministerul Economiei să demarezecât mai repede procedura de selecţie a intermediaruluiofertei.
Romgaz este una dintre cele mai importante companii pe care statulle mai are în portofoliu, deţinând rezerve de gaze naturaleestimate la circa 85 de miliarde de metri cubi. Analiştii marilorfirme de brokeraj care au evaluat recent participaţiile FonduluiProprietatea evaluează Romgaz la o valoare cuprinsă între 1,6 mld.euro şi 2,5 mld. euro. Valoarea companiei ar putea înregistra ocreştere semnificativă odată cu liberalizarea preţului gazelornaturale din producţia internă, care este în prezent la un nivelmult mai mic faţă de preţul gazelor din import.
Vânzările Romgaz au fost anul trecut de 3,19 mld. lei (760 mil.euro), în scădere cu 2,6% faţă de anul precedent, iar profitul neta crescut cu 6,5%, la 572 mil. lei (135 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO