Burse - Fonduri mutuale

Minoritarii de la RRC vor oferta de 150 mil. euro de la kazahi si-si cauta dreptatea la Comisia Europeana

Minoritarii de la RRC vor oferta de 150 mil. euro de la kazahi si-si cauta dreptatea la Comisia Europeana
03.12.2009, 23:15 20

Grupul actionarilor minoritari ai Rompetrol Rafinare (RRC) dincare face parte si senatorul UDMR Attila Verestoy a anuntat ca vadepune plangeri la Comisia Europeana (CE) pentru sanctionareaincalcarii reglementarilor comunitare in cazul ofertei publice depreluare obligatorie pe care grupul Rompetrol si actionarul saumajoritar, compania KazMunaiGaz din Kazahstan, trebuia sa o lansezela RRC.

Cei noua actionari minoritari ai Rompetrol Rafinare considera cagrupul KazMunaiGaz este obligat sa initieze o oferta publica "invaloare de aproximativ 150 mil. euro" si ca amenda CNVM este blandasi nu a fost aplicata entitatii care are obligativitatea de aderula oferta.

Este pentru prima data cand actionarii minoritari avanseaza ovaloare concreta privind oferta pe care o asteapta de la kazahi. Inconditiile in care actionarii minoritari controleaza 25% dinRompetrol Rafinare, o oferta de 150 mil. euro ar evalua compania lacirca 600 mil. euro, nivel dublu fata de capitalizarea actuala depe Bursa.

De cealalta parte, kazahii nu doresc sa ofere un pret prea mare,in conditiile in care anul viitor trebuie sa rascumpere obligatiuniin valoare de 600 mil. dolari de la statul roman.

Daca valoarea ofertei va fi cu mult sub nivelul dorit deactionarii minoritari, acestia ar putea da in judecata grupulRompetrol si KazMunaiGaz, in ceea ce ar putea deveni cel mai marescandal de pe bursa de la Bucuresti din ultimii ani. Intreactionarii minoritari ai RRC se gasesc nume cunoscute de pe piatade capital, precum Sorin Apostol, directorul general al KBCSecurities, si Adrian Andrici, unul dintre cei mai mari investitoride pe Bursa. Grupul actionarilor minoritari si-a exprimatnemultumirea fata de intarzierile repetate ale grupului Rompetrolin lansarea ofertei, dar si fata de slaba implicare a CNVM instabilirea unui pret de oferta corect.

"Comisia ar fi trebuit ca in baza prerogativelor de protectie ainvestitorilor ce ii revin sa dispuna toate masurile si saintreprinda toate diligentele pentru ca ooferta obligatorie depreluare a Rompetrol Rafinare (...) sa se faca la un pret deachizitie echitabil care sa ia in considerare cel mai mare pretplatit de ofertant sau de persoanele cu care ofertantul a actionatin mod concertat pentru achizitionarea indirecta a actiunilorRompetrol Rafinare", sustine grupul minoritarilor.

Potrivit acestora, in rapoartele anuale din 2007 si 2009 aleKazMunaiGaz se mentioneaza ca preluarea integrala a grupuluiRompetrol de la omul de afaceri Dinu Patriciu a costat 1,7 mld.dolari. "Cu siguranta in contractul de vanzare - cumparare princare KazMunaiGaz a preluat The Rompetrol Grup exista suficienteelemente concrete pentru determinarea pretului efectiv platitpentru fiecare actiune RRC.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a amendatmiercuri grupul Rompetrol cu 5.000 de euro (5% din capitalulsocial) pentru ca nu a transmis la timp raportul de evaluare carecompleteaza documentatia aferenta ofertei publice de preluareobligatorie pe care trebuie sa o lanseze la Rompetrol Rafinare.

Minoritarii sunt insa de parere ca amenda ar fi trebuit sa fieaplicata grupului KazMunaiGaz, care are obligatia lansarii ofertei."Oferta publica de preluare trebuie derulata de KazMunaiGaz si nude The Rompetrol Group NV Olanda. Cu toate acestea, CNVM nu ainitiat nicio corespondenta oficiala si nicio masura coercitivacatre entitatea kazaha, desi in mod evident entitatea cu "obligatiade a face" este grupul KazMunaiGaz, grup listat pe bursa din Londrasi pe bursa din Kazahstan", se arata in anuntul minoritarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO