Burse - Fonduri mutuale

Mobius vrea să salte valoarea Fondului Proprietatea

Mobius vrea să salte valoarea Fondului Proprietatea
08.08.2010, 23:52 19

Surse apropiate Fondului sunt de părere că una din premiselecare au stat la baza acestei propuneri este că mulţi dintreacţionari vor fi tentaţi să îşi vândă masiv acţiunile la Fond odatăce acesta va fi listat, după ce au aşteptat cinci ani de zile săintre în posesia despăgubirilor, fapt care va duce la o depreciereputernică a preţului acţiunilor. Aceleaşi surse adaugă că unposibil vânzător ar putea fi chiar statul român, care ar puteaîncasa până la 500 mil. euro pe pachetul reprezentând 10% cu preţulreducerii participaţiei sub 50%.

Dacă Fondul va alege să îşi răscumpere acţiunile de la acţionariiprivaţi, aceştia din urmă ar putea obţine profituri de până la1.400% pentru cei care au devenit acţionari ai Fondului la fineleanului 2008, cumpărând acţiuni FP la un preţ de 10% din valoareanominală de pe piaţa anunţurilor de mică publicitate. FranklinTempleton va decide dacă Fondul va lansa oferta de răscumpărareînainte sau după listarea la Bursă. Propunerea de răscumpărare vineîn contextul în care situaţia despăgubirilor pentru proprietăţileconfiscate de regimul comunist prin acţiuni la Fondul Proprietateaeste confuză, iar statul român este pus de Curtea Europeană aDrepturilor Omului să plătească despăgubiri în cash argumentând căFondul nu este funcţional. Administratorii de fonduri sunt depărere că răscumpărarea a 10% din capital de către FondulPro­prietatea este o măsură "artificială" de creştere a preţuluiacţiunilor, adăugând că cel mai bine ar fi ca operaţiunea să aibăloc înaintea listării Fondului la Bursa de Valori Bucureşti.

Firma britanică Franklin Templeton, administratorul selectat alFondului Proprietatea şi condusă de Mark Mobius, a propusacţionarilor ca Fondul să răscumpere un pachet de maxim 1,37miliarde de acţiuni, reprezentând 10% din capitalul Fondului.Preţul pe care este dispus să îl plătească Fondul este cuprinsîntre un minim de 0,2 lei/acţiune şi un maxim de 1,5 lei/acţiune,valoarea pachetului fiind astfel cuprinsă între 270 mil. lei şi 2mld. lei, sumă pe care Fondul o va achita din resurse proprii. "Îngeneral o astfel de propunere este făcută pentru a creşte preţulacţiunilor, atunci când preţul din piaţă este considerat prea micşi că nu reflectă valoarea reală a Fondului. Deşi este o măsurăartificială de creştere a preţului, poate semnaliza şi o lipsă aoportunităţilor de investiţii, alte active din piaţă fiind preascumpe sau prea riscante. Cred că ar fi bine ca răscumpărarea săaibă loc înaintea listării Fondului", a spus Florin Dolea,directorul general al societăţii de administrare a investiţiilorPioneer Asset Management.

Deşi Fondul nu este încă listat, acţiunile sale se pot vinde încădin martie 2008 prin intermediul anunţurilor de mică publicitate,tranzacţiile fiind înregistrate la Depozitarul Central. Din cauzanenumăratelor întârzieri intervenite în procesul listării, mulţidintre acţionari, care au primit acţiuni la Fond drept despăgubiripentru proprietăţile confiscate de regimul comunist, şi-au pierdutrăbdarea şi au vândut acţiunile la preţurile mult sub valoareanominală de un leu. De exemplu, la finele anului 2008 şi începutulanului 2009, acţiunile Fondului se tranzacţionau la 10% dinvaloarea nominală, în timp ce în prezent preţul este de 50% dinvaloarea nominală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO