Burse - Fonduri mutuale

Nici anunţurile listărilor de stat nu mai mişcă Bursa

05.08.2010, 23:30 25

Bursa a crescut joi cu 0,47%, susţinută în principal deascen­siunea acţiunilor OMV Petrom (SNP), de 2,15%, rulajul pieţeifiind unul destul de important, transferurile din piaţă cumulând6,1 milioane de euro.

Titlurile OMV Petrom au absentat miercuri de la tranzacţionarepentru informarea investitorilor cu privire la unele decizii aleacţionarilor. Astfel, investitorii nu au putut să tranzac­ţionezemiercuri aceste titluri, iar reacţia lor la rezultatele financiaresemestriale a fost vizibilă abia la reintroducerea acţiunilor latransfer în şedinţa de joi.

În primele minute preţul titlurilor companiei a urcat accelerat,chiar cu 5,84%, însă ulterior creşterea s-a temperat uşor. Lafinalul zilei acţiunile companiei petroliere erau cotate la 0,332lei, preţ cu 2,15% peste re­f­e­rinţă.
Guvernul a decis, miercuri, înce­perea procedurilor de vânzare laBursă a 9,84% din acţiunile statului la OMV Petrom, precum şi aunor pachete minoritare din acţiunile deţinute la com­paniileTranselectrica (TEL), Transgaz (TGN) şi Romgaz. Ministruleco­no­miei, Adriean Videanu, a declarat joi că vrea ca până lamijlocul lunii septembrie să fie selectat intermediarul care vaasista vânzarea de către stat a unui pachet de 9,84% din acţiunileOMV Petrom, iar tranzacţia să fie finalizată până la fineleanului.

"Probabil că la creşterea titlurilor Petrom au contribuit destulde mult rezultatele financiare şi nu anunţurile de vânzare a unorpachete de acţiuni. Spre deosebire de Petrom, preţul acţiunilorTransgaz a fost pe scădere. De asemenea, raportul financiarpublicat miercuri de Petrom poate aduce un optimism şi pentrurezultatele din perioada următoare, ceea ce face ca investitorii săîşi schimbe aşteptările cu privire la acest emitent", a declaratanalistul Broker Cluj Broker (BRK), Adrian Danciu.

Evoluţia acţiunilor companiei petroliere a influenţat vizibilindicii bursieri în cadrul cărora sunt cuprinse aceste titluri.

Astfel, indicele BET-NG, al com­paniilor din sectorul energetic,a avansat cu 0,6%, iar indicele BET, care sin­tetizează evoluţiacelor mai lichide zece titluri de la BVB, a încheiat şedinţa încreştere cu 0,58%.

Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF)au pendulat pe parcursul şedinţei între creştere şi scădere,investitorii care au transferat aceste titluri reacţionând laoscilaţiile înregistrate de piaţa futures din SUA şi de burselevest-europene.

Cotaţiile s-au întors din nou pe scădere după ora 15:30, odatăcu revenirea corecţiilor pe piaţa futures din SUA, după publicareaunor informaţii despre şomajul din SUA, care au fost sub estimări.Astfel, la finalul zilei, indicele BET-FI se plasa cu 1,43% subreferinţă.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi Banca Transilvania (TLV) au fostcele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 3,5 milioane de leişi, respectiv, 2,3 mi­li­oane de lei. Titlurile BănciiTransil­vania au urcat pe a doua poziţie în topul li­chi­dităţiichiar înainte de închidere, când au fost realizate transferuri de2,2 mi­lioane de lei. Titlurile băncii au încheiat ziua înstagnare.

Pe plan extern, la finalul şedinţei de la BVB pieţele externeaveau o evoluţie incertă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO