Burse - Fonduri mutuale

Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară: Este nevoie de o doză de patriotism economic privind susţinerea bursei

Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere...
16.12.2022, 00:00 107

În vreme ce perspectivele de deteriorare a economiei mondiale continuă să fie intens dezbătute în cercurile de analişti şi investitori, o soluţie parţială ar putea consta în acest sens în orientarea către activele financiare locale, spune Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară. „Dacă 2022 a fost unul dintre cei mai dificili ani pentru economia mondială, previziunile legate de perenizarea recesiunii în 2023 se fac din ce în ce mai mult auzite.

OCDE (Organizaţia pentru Colaborare şi Dezvoltare Economică – n. red.) subliniază că perspectivele economiei mondiale s-au întunecat, aspect exacerbat de invadarea Ucrainei. Toate prognozele iniţiale privind caracterul tranzitoriu al inflaţiei s-au dovedit excesiv de optimiste, iar creşterea preţurilor şi recesiunea rămân ameninţările principale ale economiei lumii“, spune Nicu Marcu, preşedintele ASF.

Reprezentantul instituţiei a vorbit în timpul evenimentului aniversar „Bursa de Valori Bucureşti – 140 de ani“, organizat joi 15 decembrie la Palatul Parlamentului. „Este nevoie de o doză de patriotism economic în ceea ce priveşte susţinerea bursei şi orientarea investiţiilor către active solide din economia naţională. Nu este nicidecum vorba de o atitudine naţionalistă, reacţionară la adresa provocărilor economiei mondiale şi nici despre o retorică populistă“, adaugă Nicu Marcu.

 Termenul de patriotism economic se prezintă perfect compatibil cu libertatea pieţei.“ Bursa de Valori Bucureşti a celebrat 140 de ani de la înfiinţarea primei burse locale de valori mobiliare. Pe 1 decembrie 1882, Bursa de valori mobiliare şi Bursa de mărfuri şi-au început activitatea în Romania, în baza unui decret emis de Regele Carol I. „Menită să rezolve tensiunea dintre interdependenţa economică internaţională şi teritorialitatea politică, o astfel de formă de patriotism economic ar putea permite protejarea spaţiului economic românesc în faţa acţiunii destructurante a marilor actori economici mondiali, purtători de interese politice incompatibile cu libertatea democratică şi statul de drept“, a declarat şeful ASF.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO