Burse - Fonduri mutuale

Nilas, BT: Nu mai exista niciun motiv sa vinzi si nu este rentabil

Nilas, BT: Nu mai exista niciun motiv sa vinzi si nu este rentabil
11.02.2009, 18:38 24

"Cresterea volumelor din sedinta de azi (ieri n.a.) este normala tinand cont de evolutiile modeste ale pietei din ultimele doua sedinte. Actiunile au ajuns intr-atat de ieftine incat nu cred ca mai exista vreun motiv pentru care vreun investitor sa iasa la vanzare, bineinteles daca nu sunt presati de nevoia de lichiditate. In orice caz, la nivelurile la care a ajuns piata, in mod cert nu mai este rentabil sa iesi la vanzare", a declarat Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.

La categoria SIF-uri, cea mai mare apreciere au inregistrat-o titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au urcat cu 6,6%, atingand astfel un pret de actiune de 0,515 lei. In top au urmat actiunile SIF Muntenia (SIF4), cu un avans de 5,3%, SIF Oltenia (SIF5), cu o apreciere de 5,2% si SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu 3,8%. Cea mai mica apreciere din piata a fost consemnata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care s-au apreciat cu 2,5%, pana la nivelul de 0,251 lei/actiune.
Aprecierile societatilor energetice au fost ceva mai modeste, de maximum 1% in cazul titlurilor Transelectrica (TEL), care au urcat pana la pretul de 10,4 lei/actiune. Titlurile companiei petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) s-a apreciat cu 0,8%, in vreme ce actiunile Petrom (SNP) si Transgaz (TGN) au inchis in stationare fata de nivelul de referinta, respectiv la pretul de 0,158 lei/actiune si 106 lei/actiune.
Cu toate acestea, aprecierile consemnate de societatile energetice au urcat indicele de profil, BET-NG, cu 0,4%, pana la nivelul de 330 de puncte.
"Dupa ultimele evolutii si dupa cresterea puternica pe SIF-uri de azi putem spera la o stabilizare, insa trebuie sa avem in continuare in vedere situatia macroeconomica, deoarece factorii interni au inceput sa conteze mai mult in piata decat evolutia pietelor externe. De altfel putem vorbi si de o decorelare la nivelul pietelor, fata de bursele europene, vesticii avad de infruntat probleme mai mari ca noi. La nivelul rezultatelor companiilor, pe piata locala vedem intr-adevar scaderi ale cifrei de afaceri, insa nu am auzit pana in prezent de dezastre asemanatoare celor din Vest", a adaugat Nilas. Companiile bancare au evoluat in sens invers cu piata, titlurile BRD si actiunile Bancii Transilvania (TLV) consemnand o depreciere de 0,9% si respectiv 0,6%, pana la pretul de 5,45 lei/actiune si respectiv 0,8 lei/actiune. Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au reusit sa inchida pe plus sedinta de ieri, cu un avans de 2,7%, pana la un nivel de 0,097 lei/actiune.
La categoria international titlurile bancii austriece Erste Bank s-au corectat cu 11%, dupa ce compania a raportat rezultatele financiare pe 2008, mult sub asteptarile investitorilor.
Printre cele mai mari aprecieri din piata le-au inregistrat si de aceasta data titlurile Flamingo (FLA), care au urcat cu 11%, urmate indeaproape de actiunile Farmaceutica Remedia (RMAH), care au inregistrat un avans de 10%.
Valoarea tranzactiilor s-a ridicat ieri la 9,9 mil. lei (2,3 mil. euro), rulajul pe ambele piete fiind de aproape 130 mil. de titluri.
Pe plan extern, bursele europene au inregistrat evolutii asemanatoare, spre inchidere acestea consemnand aprecieri de pana la 0,2%, pe indiele britanic FTSE 100.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO