Burse - Fonduri mutuale

Olandezii de la MEI au vandut actiunile RRC in pierdere

16.03.2009, 18:45 32

Fondul Roemenie en Bulgarije (RBF) administrat de compania olandeza Middle Europe Investments a vandut luna trecuta intreaga participatie detinuta la compania petroliera Rompetrol Rafinare (RRC), potrivit raportului lunar de administrare.

Administratorii au motivat exitul din compania petroliera prin contextul dificil in care activeaza Rompetrol Rafinare.
"Scaderea puternica a pretului petrolului alaturi de cresterea costurilor operationale pun presiune asupra marjelor de profit ale companiei. De asemenea, compania inregistreaza o crestere accelerata a cheltuielilor financiare", sustin reprezentantii MEI.
In ciuda contextului putin favorabil, actiunile RRC se numara printre putinele titluri care au raportat cresteri anul acesta, marcand un avans de 33%, pe fondul asteptarilor investitorilor privind derularea unei oferte publice de preluare de catre actionarul majoritar, grupul Rompetrol.
Potrivit celor mai recente informatii, Fondul Roemenie en Bulgarije detinea actiuni RRC in valoare de 1,1 mil. euro (4,3 mil. lei) la sfarsitul primului semestru din 2008. Valoarea celor aproximativ 80 de milioane de actiuni RRC detinute de RBF a scazut insa pana la 1,9 mil. lei in februarie 2009, cand fondul si-a facut exitul.
Fondul MEI Roemenie en Bulgarije (RBF) detine cea mai ridicata expunere pe piata locala din portofoliul de sase fonduri ale administratorului olandez. Potrivit raportului emis de MEI, aproape 65% din activele nete de 11,76 milioane de euro ale fondului erau investite pe piata romaneasca. Printre cele mai importante zece plasamente ale fondului se numara actiunile producatorului de mase plastice Romcarbon Buzau (ROCE), titlurile companiei de servicii petroliere Rompetroll Well Services (PTR) si ale producatorului de materiale de constructii Prebet Aiud (PREB).
"Constructiile asociate cu infrastructura vor beneficia de pe urma investitiilor realizate de guvern. Situatia dezvoltatorilor imobiliari este insa cu totul diferita. Parte dintre acestia vor intra in faliment, parte vor deveni mai puternici. Noi vom incerca sa ii alegem pe cei mai puternici", a spus Peter Mars, director in cadrul companiei Middle Europe Investments.
Fondurile MEI si-au reluat in ultimele zile achizitiile de actiuni la Prospectiuni Bucuresti (PRSN), compania de prospectiuni geologice controlata de Ovidiu Tender. Actiunile PRSN au inregistrat un avans de aproape 50% in ultimele cinci sedinte de tranzactionare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO