Burse - Fonduri mutuale

OMV Petrom a înlocuit camerele de cocsare de la rafinăria Petrobrazi. Valoarea proiectului s-a ridicat la 70 mil. euro

OMV Petrom a înlocuit camerele de cocsare de la...

Autor: Tibi Oprea

23.08.2023, 14:07 346

OMV Petrom (simbol bursier SNP), cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, a finalizat cu succes înlocuirea celor patru camere de cocsare de la rafinăria Petrobrazi. Acestea joacă un rol esenţial în procesul de rafinare, asigurând transformarea componentelor grele în produse superioare.

Noile instalaţii sunt proiectate să funcţioneze la capacitate maximă timp de cel puţin două decenii. Investiţiile pentru proiect s-au ridicat la aproximativ 70 milioane de euro, conform unui anunţ făcut la Bursa de Valori Bucureşti de producătorul de petrol şi gaze.

„Prin înlocuirea camerelor de cocsare, îmbunătăţim eficienţa şi siguranţa operaţiunilor noastre. Rafinăria Petrobrazi este pregătită să asigure în continuare carburanţi de calitate pe piaţa românească şi regională. Felicit echipa care a gestionat acest proiect complex şi mă bucur că instalaţiile sunt fabricate aici, în România”, spune Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil cu activitatea de Rafinare şi Marketing.

Fiecare cameră de cocsare cântăreşte aproape 200 de tone, are aproximativ şase metri în diametru şi 30 de metri înălţime, echivalentul unui bloc de 10 etaje. Proiectul de înlocuire a camerelor de cocsare a fost început în 2021, iar instalarea lor în rafinărie a durat două luni, în timpul reviziei planificate de anul acesta. O macara specială, de aproape 125 de metri înălţime, echivalentul unei clădiri de 40 de etaje, a fost folosită pentru a înlocui camerele de cocsare. Macaraua poate ridica greutăţi de 1.600 de tone.

Rafinăria Petrobrazi are o capacitate totală de procesare a ţiţeiului de 4,5 milioane de tone pe an. Din 2005, OMV Petrom a investit peste 2 miliarde de euro în rafinăria Petrobrazi, o treime din această investiţie contribuind la reducerea impactului asupra mediului.

OMV Petrom are 32,8 mld. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 51,15% de austriecii de la OMV, în timp ce statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7% din capitalul social. Acţiunile SNP se tranzacţionează în creştere cu 25,8% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 1 mld. lei, arată datele BVB.

Pentru prima jumătate a acestui an, Petrom a anunţat un profit net de 944 mil. lei, în scădere cu 80% faţă de cel de 4,6 mld. lei din S1/2022, după ce vânzările au scăzut cu 30%, la 17,8 mld. lei. În T2/2023, compania a raportat pierderi de 537 mil. lei, comparativ cu un rezultat net de 2,9 miliarde de lei în aceeaşi perioadă din 2022, în special pe fondul taxelor pe solidaritate solicitate de coaliţia PSD-PNL marilor companii din energie. Profitul înainte de contribuţia pe solidaritate pe ţiţeiul rafinat (1,9 mld. lei) şi de impozitare a fost de 1,7 mld. lei în T2/2023, faţă de 3,4 mld. lei în T2/2022.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO