Optimismul extern susţine creşterile în debutul anului la bursa din Bucureşti

13 ian 2014 Autor: Monica Juganaru

Bursa de la Bucureşti a încheiat ultima şedinţă a săptămânii trecute în urcare cu 0,27%, în linie cu bursele vest-euro­pene, pe fondul celei mai mari lichidităţi din acest început de an.

Indicele german DAX a urcat vineri cu 0,55%, cel francez CAC-40 a urcat cu 0,6%, iar bursa din Ma­rea Britanie a adău­gat 0,7% după ce producţia industrială din Franţa a avansat mai mult decât se aşteptau analiştii, iar preşedintele BCE a menţinut dobân­da de re­fe­rinţă spunând că eco­no­mia zonei euro va începe să se bazeze pe re­venirea treptată a ce­rerii interne.

Lichiditatea pe piaţa acţiunilor a fost sus­ţinută de mai multe tranzacţii speciale im­portante cu acţiuni Fondul Proprie­tatea şi SIF-uri.

Pe piaţa principală investitorii s-au orientat în special spre acţiuni bancare, titlurile Băncii Carpatica avansând cu 4,1%, iar cele ale Băncii Transilvania s-au apreciat cu 2,1% în contextul politicii de relaxare a BNR, care a redus do­bân­da de referinţă săptămâna trecută şi rezervele minime obligatorii.

Tranzacţiile cu acţiuni Banca Tran­sil­vania s-au cifrat vineri la 1,5 mil. lei.

Cele mai tranzacţionate titluri au fost cele ale Romgaz, care au scăzut uşor, cu 0,4%, pe un rulaj de 6 mil. lei, după ce se apreciaseră joi cu 1,4%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut de asemenea cu 0,1% pe al doilea rulaj din piaţă, de 2,8 mil. lei, iar titlurile Transgaz au urcat cu 1,3% şi au făcut obiectul unor tranzacţii de 2,7 mil. lei.

Majoritatea SIF-urilor au marcat creşteri vineri, cel mai mare avans fiind con­semnat de SIF Banat-Crişana, care a urcat cu 1,5%, urmat de acţiunile SIF Tran­sil­vania, care au câştigat 1%. Creş­terile vin în contextul în care cele mai multe SIF-uri deţin acţiuni bancare, care s-au apreciat în ultima perioadă.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a închis în urcare cu 0,42%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au pla­sat indicele BET-NG cu 0,32% peste închiderea se­siunii anterioare.

Indicele BET-FI, al ac­ţiu­nilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Pro­prie­tatea (FP), a închis cu 0,44% peste nivelul de joi. În acelaşi timp, indicele ex­tins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,48%. In­dicele reflectă evoluţia pri­me­lor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichi­di­tate, inclusiv SIF-urile şi FP.

Indicele BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a urcat cu 0,6% peste nivelul de joi.

Pe piaţa principală, acţiunile Rom­gaz (SNG) au fost cele mai tran­zac­ţio­nate, cu operaţiuni de 6,06 milioane lei. Titlurile au închis la o cotaţie de 34,65 lei, cu 0,35% sub referinţă.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat OMV Petrom (1,87 mil. lei), SIF Moldova (1,72 mil. lei ) şi Banca Tran­silvania (1,54 mil. lei).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.01.2014

 

Cuvinte cheie:
bursa
, optimism
, lichiditati
, actiuni
, titluri
, dividende

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide