Burse - Fonduri mutuale

Optimismul extern trage în sus şi bursa de la Bucureşti. Acţiunile FP au închis peste 0,6 lei

Optimismul extern trage în sus şi bursa de la Bucureşti. Acţiunile FP au închis peste 0,6 lei

Autor: Stefan Musgociu

06.03.2013, 00:07 1162

Evoluţia bursei de la Bucureşti a fost în ton cu evoluţiile de pe pieţele externe. În SUA, indicele Dow Jones Industrial Average, care urmăreşte cele mai importante 30 de companii americane, a atins un nou maxim istoric, depăşind precedentul record stabilit în octombrie 2007. Bursele europene au avut creşteri de 1-2%, iar indicele german DAX este de asemenea aproape de maximul istoric.

Pe bursa de la Bucureşti, indicele BET este abia la jumătate din valoarea maximă atinsă în iulie 2007. În ultima săptămână, activitatea pe bursa locală a crescut, iar unele acţiuni au înregistrat creşteri semnificative.

"În piaţă intră bani care urmăresc câştigul din dividende. Randamentul bun al dividendelor a determinat şi această creştere a volumelor şi a preţurilor", a declarat directorul general al BT Securities Rareş Nilaş.

Acţiunile Fondului Proprietatea au urcat în primele două ore la pragul psihologic de 0,6 lei/titlu, iar după ora 12:00 au depăşit pentru câteva momente acest nivel, urcând la 0,601 lei.

La închiderea pieţei principale, aceste titluri erau cotate la 0,6005 lei, preţ cu 1,09% peste nivelul de luni. Pragul de 0,6 lei/acţiune a mai fost atins pe 30 ianuarie şi chiar depăşit pentru câteva momente în acea şedinţă, însă apoi aceste titluri s-au întors sub acest nivel. Titlurile Fondului Proprietatea nu au mai încheiat peste preţul de 0,6 lei/acţiune din 2 martie anul trecut, când ultimul preţ din piaţă a fost la 0,605 lei.

"Se pare că există un ordin mare la preţul de 0,6 lei/acţiune, care se activează periodic. Cred că este o probabilitate redusă ca preţul să crească peste acest nivel", a mai spus brokerul.

Preţul acţiunilor Fondului Proprie­tatea înregistrat la finalul şedinţei de marţi este cu 7,54% sub nivelul de la închiderea primei şedinţe la bursă, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei.

Preţul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursă a fost în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu 0,42% peste nivelul de luni, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a avansat cu 1,57%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 56,5 milioane de lei (aproape 13 milioane de euro), valoare cu 20% sub ziua anterioară, când patru deal-uri cu acţiuni OMV Petrom (SNP) au propulsat rulajul la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni, respectiv la 70,8 milioane de lei (16,2 milioane de euro).

Peste 83% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (29,4 milioane de lei, din care două deal-uri de 13,5 mi­lioane de lei), SIF Oltenia (6,3 milioane de lei, din care două deal-uri de 2,6 mi­lioane de lei), SIF Banat-Crişana (3,9 milioane de lei) şi SIF Transilvania (3,6 milioane de lei), precum şi de deal-uri cu titluri OMV Petrom (2,2 mi­lioane de lei) şi BRD (1,7 mil. lei).

Câteva fonduri de investiţii admi­nistrate de Franklin Templeton au cumpărat luni pachete importante de acţiuni reprezentând aproape 0,13% din titlurile OMV Petrom, pentru 32,2 milioane de lei (7,4 milioane de euro). Fondurile Franklin Templeton au reînceput să cumpere acţiuni OMV Petrom încă din luna mai a anului trecut, iar de atunci au preluat aproape 0,65% din titlurile companiei, pentru aproxi­mativ 146 milioane de lei (33 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO