Burse - Fonduri mutuale

Panait, KTD: Daca nu are o locomotiva, Bursa se uita la europeni

05.09.2008, 22:47 18

Bursa a scazut ieri pentru a doua zi consecutiv dupa aprecierile puternice de la inceputul saptamanii, insa corectiile nu au fost atat de puternice incat sa se ajunga la nivelurile de vineri.
"Piata a fost ieri mai slaba decat miercuri. Cred ca a fost cea mai relaxata sedinta din aceasta saptamana, in vreme ce luni si marti, si partial miercuri, a fost maximul de incordare", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest. Indicele general al pietei care include toate companiile listate, BET-C, a scazut ieri cu 0,9%, in vreme ce indicele celor mai lichide zece companii, BET, s-a depreciat cu 1,1%.
BET-FI, indicele societatilor de investitii financiare, a inregistrat ieri o corectie de 1,56%, mai mica decat cea cunoscuta de SIF-uri miercuri, de 2,68%. Cea mai mare pierdere din cadrul societatilor a fost atinsa ieri de titlurile SIF Moldova (SIF2), acestea pierzand 2,3%. "Prezenta cumparatorilor in piata nu a mai fost atat de puternica ieri, iar daca piata romaneasca nu are o locomotiva care sa o conduca, priveste spre indicii europeni. Daca acestia sunt stabili, atunci si bursa noastra ar trebui sa copieze trendul din afara", spune Panait. Pe pietele europene, indicele francez CAC-40 se deprecia inainte de inchiderea sedintei de ieri cu 0,7%, indicele german DAX cu 1,1%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie se aprecia cu 0,3%. In Statele Unite, sedinta de tranzactionare de miercuri a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIA) o crestere usoara, de putin peste 0,1%.
"Miscarile de luni si marti au oferit un semnal ca minimele ultimei perioade au fost cele de saptamana trecuta. Practic evolutia de la inceputul saptamanii a venit contrar evolutiei pietelor externe, dar acele cresteri s-au terminat prea repede. Ma asteptam ca astazi sa vedem o sustinere in piata, un interes la cumparare", spune Panait. El este de parere ca luna septembrie ar putea sa fie buna pentru piata bursiera, mai ales dupa ce 1 septembrie a gasit piata foarte jos. "Chiar daca in primele doua saptamani vom vedea oscilatii, ma astept ca in ultimele doua saptamani sa avem parte de cotatii peste minimele de saptamana trecuta", spune Panait. Lichiditatea inregistrata ieri de piata a fost destul de scazuta, in limitele mediei de luna trecuta.
Astfel, Bursa a inregistrat tranzactii cu actiuni in valoare de 3 mil. euro (10,8 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii in valoare de circa 0,7mil. euro (2,4 mil. lei). Cel mai mare rulaj din piata a fost atins ieri de titlurile SIF Oltenia (SIF5), in valoare de 0,8 mil. euro (2,9 mil. lei), in vreme ce pe RASDAQ Electroarges (ELGS) a inregistrat cea mai mare lichiditate, de 270.000 de euro (circa un milion de lei).
"Am avut parte de un an in care cei prezenti in piata au invatat multe. Cred ca o sa vedem in continuare altfel de situatii, nici un randament nu va mai fi considerat ca fiind sigur. Desigur, nimeni nu se indoieste ca pe termen lung Bursa o sa creasca", spune Panait. El este de parere ca investitorii romani au fost invatati sa priveasca pe termen scurt. "Piata este imatura, si cred ca lipsa de maturitate vine in primul rand de la cei care activeaza in ea. Pana nu vom avea investitori institutionali locali care sa domine rulajul zilnic nu cred ca vom deveni maturi", spune Panait. Valoarea tranzactiilor cu titlurile SIF-urilor s-a ridicat in sedinta trecuta la 1,9 mil. euro (6,9 mil. lei), reprezentand 64% din totalul tranzactiilor din piata. Erste Bank (EBS), Banca Transilvania (TLV) si BRD SocGen au inregistrat tranzactii cumulate in valoare de 0,7 mil. euro (2,4 mil. lei).
Pe plan international, Consiliul de Guvernare al Bancii Centrale Europene (BCE) a decis joi sa mentina dobanda de politica monetara la 4,25%, pe fondul unui cumul de factori, printre care inflatia ridicata si incetinirea economica accentuata din zona euro. Ultima modificare a dobanzii de politica monetara a fost operata in luna iulie, cand BCE a majorat rata cu 0,25 puncte procentuale. De asemenea, Banca Angliei a anuntat ca va mentine dobanda de referinta pentru lira sterlina la 5%, pentru a cincea luna consecutiv, pe fondul avansului inflatiei si deteriorarii climatului economic. In plus, pretul petrolului a depasit ieri 110 dolari pe baril, deoarece peste zece mari rafinarii americane din zona Golfului Mexic au ramas inchise.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO