Burse - Fonduri mutuale

Petrom a produs mai mult petrol in trimestrul al treilea, dar a vandut mai putine gaze

Petrom a produs mai mult petrol in trimestrul al treilea, dar a vandut mai putine gaze
20.10.2009, 23:15 21

Petrom, cea mai mare companie locala, care asigura circajumatate din productia nationala de gaze naturale si are inexploatare majoritatea rezervelor de petrol din Romania, ainregistrat in al treilea trimestru o usoara crestere a productieide titei, care insa a fost afectata de vanzarile mai mici de gazenaturale, astfel incat productia de hidrocarburi a companiei a fostaproximativ egala cu cea din al doilea trimestru al anului.

Potrivit datelor OMV, actionarul majoritar la Petrom, compania aprodus in al treilea trimestru al anului 185.000 de bariliechivalent petrol, nivel similar cu cel inregistrat in al doileatrimestru din 2009, dar cu circa 4% mai mic comparativ cu perioadasimilara a anului trecut.

"In cazul Petrom, productia de petrol a crescut usor mai alesdatorita inceperii productiei din perimetrul offshore Delta in altreilea trimestru al acestui an si cresterii stabile a productieidin zacamantul Komsomolskoe din Kazahstan", se arata in raportulemis de OMV.

In ceea ce priveste partea de gaze naturale, vanzarile din altreilea trimestru al anului au fost cu 8% mai mici comparativ cuaceeasi perioada a anului trecut, dar au inregistrat totusi orevenire comparativ cu al doilea trimestru din 2009 de circa 15%.Potrivit datelor Transgaz, in primele noua luni ale anului consumulde gaze naturale a scazut cu circa 25-30% pe plan local, astfelincat importurile de gaze din Rusia au ajuns la un nivel minim,consumatorii alimentandu-se cu precadere din productia interna.Potrivit Transgaz, anul acesta s-a inregistrat un consum de gazesimilar cu cel de acum 20-30 de ani din cauza efectelor pe carecriza le-a exercitat asupra activitatii companiilor.

Pe partea de rafinare, OMV spune ca mai ales in cazul Petrom s-asimtit o presiune asupra marjelor in contextul aprecierii bariluluide petrol. Ieri, barilul de petrol ajunsese la aproximativ 80 $,acesta fiind maximul ultimelor 12 luni. Potrivit celor mai recentedeclaratii ale reprezentantilor Petrom, barilul de petrol ar fiurmat sa oscileze in intervalul 65-75 $ pana la sfarsitulanului.

Petrom a inregistrat in primul semestru al anului un profit netde 923 mil. lei (218,2 mil. euro), in scadere cu 45% fata de anultrecut, din care circa o treime a fost obtinuta exclusiv prinintermediul instrumentelor financiare de acoperire a riscului.Profitul Petrom l-a depasit insa cu 18% pe cel al grupului austriacOMV, actionarul sau majoritar, care a raportat un castig de 185mil. euro. Cifra de afaceri a companiei a scazut cu 28%, la 5,9mld. lei (1,4 mld. euro). Petrom face parte din grupul austriac depetrol si gaze OMV, care detine 51% din actiunile companiei. Statulcontroleaza, prin Ministerul Economiei, un pachet de 20,6% dintitlurile Petrom, iar Fondul Proprietatea are 20,1%. Restulactiunilor, representand un pachet de 8,24%, sunt listate laBVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO