Burse - Fonduri mutuale

Petrom are nevoie de bani proaspeti ca sa finanteze investitii de 1,6 mld. euro

Petrom are nevoie de bani proaspeti ca sa finanteze investitii de 1,6 mld. euro

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, a fost mandatata ca in urmatorul an sa-i convinga pe actionari sa aduca 600 mil. euro cash in companie. Ea va stabili cate actiuni va emite Petrom pentru majorarea de capital si la ce pret

02.05.2010, 23:10 28

Actionarii companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au aprobat unbuget de investitii record pentru acest an, in valoare de 6,9 mld.lei (1,6 mld. euro), cu circa 70% mai mare decat cel din 2009.

Pentru finantarea investitiilor, compania incearca sa atraga 600mil. euro de la actionari, dupa ce anul trecut s-a finantatpreponderent prin credite de la banci si printr-un imprumutsubordonat de la actionarul majoritar, grupul austriac OMV.

Cele mai mari investitii, reprezentand circa 51% din bugetultotal, sunt alocate pentru segmentul de explorare si productie, inconditiile in care compania incearca sa stopeze declinul productieide titei si gaze. Pentru acest an, compania estimeaza o productietotala de hidrocarburi de 63,2 milioane de barili, in scadere cucirca 4% fata de 2009.

Un sfert din bugetul de investitii este alocat pentru segmentulde gaze si energie, printre proiectele majore numarandu-sefinalizarea centralei electrice pe gaze de la Brazi si construireaunor centrale eoliene in cadrul unui parc achizitionat recent inDobrogea.

Segmentul de rafinare va beneficia de investitii mai mici inacest an, compania incercand sa-si redimensioneze in scaderecapacitatile de rafinare, dupa ce a inchis Arpechim.

Afaceri si profit in crestere

Compania a aprobat bugetul de venituri si cheltuieli pentru anulacesta care prevede obtinerea unei cifre de afaceri de 14 miliardede lei (3,33 miliarde de euro), in crestere cu 9% fata de afacerileraportate la finalul anului trecut de 12,8 miliarde de lei (3miliarde de euro).

In ceea ce priveste profitul net, compania se asteapta la ocrestere a acestui indicator cu 25%, de la 1,36 miliarde de lei(325,7 milioane de euro) la 1,78 miliarde de lei (424 de milioanede lei).

Fara prime, fara dividende

Asa cum au anuntat inca de la inceputul acestui an, actionariiPetrom au decis ca pentru al doilea an consecutiv sa nu acordedividende.

"Cu votul actionarilor reprezentand 55,56% din valoareacapitalului social se aproba propunerea directoratului de a nudistribui dividende pentru exercitiul financiar 2009", spunreprezentantii companiei. Totodata, actionarii producatorului depetrol si gaze au aprobat masura de a nu realiza un fond depremiere, adica acordarea unei parti din profit salariatilor,pentru anul trecut.

Reorganizare pe carburanti

Actionarii Petrom au mai aprobat de principiu in cadrulintalnirii de saptamana trecuta reorganizarea activelor pe carecompania le detine pe partea de marketing, adica pe segmentul decomercializare de produse petroliere. Intentia Petrom esteinfiintarea unei singure entitati, OMV Petrom Marketing, prin caresa fie aduse la un loc toate cele trei entitati din companie carein prezent se ocupa cu comercializarea produselor petroliere.

Masura este similara cu cea pe care Petrom a anuntat-o pe parteade gaze naturale.

Astfel, de la inceputul lunii februarie toata activitatea decomercializare a gazelor naturale este realizata prin intermediulPetrom Gas, anterior acestei decizii activitatea derulandu-se atatprin intermediul diviziei de gaze a Petrom, cat si prin Petrom Gas,firma detinuta in proportie de 100% de Petrom.

Un guru in Consiliul de Supraveghere

La sfarsitul saptamanii trecute au fost aprobate o serie deschimbari in consiliul de supraveghere al Petrom. Astfel, MarkMobius, presedintele executiv al firmei Franklin Templeton, care vaadministra activele Fondului Proprietatea, unul dintre actionariiPetrom, va face parte din consiliul de supraveghere al companiei.Mobius este cunoscut ca un adevarat guru al pietelor de capitalemergente.

Concomitent cu aceasta decizie, fostul reprezentant al FonduluiProprietatea in consiliul de supraveghere al Petrom, Daniel Costea,a fost revocat din functie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO