Burse - Fonduri mutuale

Petrom foreaza 10 mil. $ pe luna din adancul Marii Negre

14.09.2009, 18:30 37

Petrom, cea mai mare companie locala, a inceput productia indoua sonde de foraj offshore, in Marea Neagra, situate peperimetrul Histria XVIII, si spera ca pana la sfarstitul acestui ansa scoata prin cele doua sonde mai mult de 4.500 de bariliechivalent petrol pe zi, adica aproximativ 10 milioane de dolari peluna. Cele doua sonde se numesc Delta 6 si Lebada Vest 4.

"Recenta incepere a productiei din zacamantul Delta este o marerealizare avand in vedere dificultatile tehnice pe care le-amintampinat in timpul forarii sondei Delta 6. Conceptul de sondaorizontala dirijata s-a dovedit a fi de succes ceea ce poate faceca sonda Delta 6 sa devina cea mai valoroasa sonda a noastra dinRomania", spune Johann Pleininger, membru al directoratului Petrom,responsabil pentru explorare si productie.

Potentialul de hidrocarburi al zacamantului Delta a fostconfirmat inca din anul 2007. In 2008, dezvoltarea zacamantului afost reevaluata pentru a reduce riscurile si a diminua nivelulinvestitiilor necesare. De aceea, a fost decisa saparea uneiorizontale dirijate, Delta 6.

Acum, sonda Delta 6 produce circa 2.200 de bep/zi, urmand carata maxima de productie, de 3.400 de bep/zi, sa fie atinsa inultima parte a acestui an.

In ceea ce priveste productia de hidrocarburi realizata pe sondaLebada Vest 4, aceasta se ridica la 900 de bep/zi. In prezent,productia cumulata a celor doua noi sonde reprezinta circa 10% dinproductia zilnica offshore a Petrom, respectiv 32.000 bep/zi.

Atingerea productiei maxime pe cele doua sonde va permite Petromsa creasca productia din instalatiile offshore la peste 33.000bep/zi. Productia pe care o realizeaza acum Petrom in Marea Neagrareprezinta aproximativ 18% din productia companiei din Romania.

Petrom opereaza doua perimetre offshore (Histria XVIII si NeptunXIX), insumand o arie de 13.880 kilometri patrati.

In ceea ce priveste dezvoltarea perimetrului Neptun, Petromimpreuna cu gigantul american ExxonMobil au inceput recentlucrarile de exploare in vederea identificarii potentialelorresurse. Cele doua companii deruleaza acum lucrarile de seismica 3D care ofera un prim indiciu asupra potentialului de hidrocarburidin zona respectiva.

In afara de descoperirile din Marea Neagra, Petrom a maiinregistrat anul acesta rezultate favorabile pe partea de exploraresi productie in Rusia si Kazahstan. Petrom este controlat de grupulaustriac de petol si gaze OMV.

Compania a consemnat in primul semestru un profit net de 923mil. lei, in scadere cu 44,5% fata de intervalul similar din 2008,si venituri mai mici cu 30,6%, de 6,88 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO