Burse - Fonduri mutuale

Petrom începe să facă bani din vânt după ce a investit 600 mil. € în energie

Petrom începe să facă bani din vânt după ce a investit 600 mil. € în energie

Petrom începe să facă bani din vânt după ce a investit 600 mil. € în energie

Autor: Roxana Petrescu

07.10.2011, 00:07 2247

Anunţul companiei îl completează pe cel lansat la finele lunii iunie când Petrom a făcut primele livrări de energie în reţea prin intermediul centralei pe gaze cu o capacitate de 860 MW, mai mare decât cea a unui reactor nuclear al centralei de la Cernavodă, pe care producătorul de petrol şi gaze a construit-o la Brazi. Unitatea de la Brazi urmează să fie complet funcţională până la finalul anului, potrivit celor mai recente informaţii primite din partea Petrom.

În total, investiţiile Petrom în domeniul producerii de energie electrică ajung la aproape 600 de milioane de euro, compania transformându-se odată cu finalizarea acestora într-unul dintre cei mai mari producători de electricitate din România.

Totodată producţia de energie va constitui un centru important de venituri, sumele încasate putând ajunge la peste 250 de milioane de euro într-un an complet de funcţionare a ambelor proiecte, potrivit calculelor ZF. Din exploatarea parcului eolian, compania ar putea încasa anual circa 20 de milioane de euro dacă se ia în calcul un preţ pe MWh produs de aproximativ 50 de euro, dar şi aplicarea schemei de sprijin care prevede recompensarea acestei ener­gii cu două certificate verzi, cu o valoarea cuprinsă între 27 şi 55 de euro pentru fiecare MWh produs.

În cazul centralei de la Brazi, a cărei eficienţă va fi de aproape 60%, Petrom ar putea câştiga din comercializarea energiei circa 230 de milioane de euro. Ţinând cont de faptul că unitatea este foarte flexibilă, putând intra şi ieşi rapid din funcţiune, veniturile ar putea fi chiar mai mari, unitatea de la Brazi putând fi utilizată pentru echilibrarea sistemului energetic, mai ales în contextul invaziei de parcuri eoliene.

Proiectul de la Dorobanţu este format din 15 turbine de câte 3 MW livrate de danezii de la Vestas, în timp ce furnizorul de tehnologie pentru centrala de la Brazi a fost gigantul american General Electric.

"Construcţia parcului a început în a doua jumătate a anului trecut şi s-a finalizat în luna iulie a acestui an. Ulterior, împreună cu Vestas, furnizorul turbinelor, s-au efectuat testele necesare pentru punerea în funcţiune a turbinelor", au precizat reprezentanţii Petrom.

Partea de energie şi gaze naturale va deveni pe termen lung cel de-al doilea pilon de dezvoltare al grupului austriac OMV, proprietarul Petrom. Astfel, ţinând cont de noua strategie anunţată recent de austrieci la nivel de grup, segmentul de explorare şi producţie îşi va creşte ponderea de la 35% cât are în prezent la 55% la nivelul anului 2021, în timp ce segmentul de gaze naturele şi energie electrică îşi va majora ponderea în totalul activelor de la 12% până la 20%.

În acelaşi timp, divizia de rafinare şi marketing va suferi modificări importante, ponderea acestui segment urmând să se diminueze de la 53% până la 25%. De altfel, OMV a anunţat recent că în următorii trei ani va vinde active de rafinare şi marketing de un miliard de euro.

Petrom face hedging şi în 2012

OMV Petrom a anunţat că a extins instrumentele de acoperire a riscului privind preţul ţiţeiului şi pentru 2012, contractând instrumente swap care îi asigură pentru 30.000 barili/zi un nivel al preţului Brent de aproximativ 101 dolari/baril.

Practic, prin aceste contracte, compania se asigură că încasează 101 dolari pentru fiecare baril de petrol produs (în limita a 30.000 de barili pe zi), chiar dacă preţul pe pieţele internaţionale scade sub acest nivel. Petrom produce în medie circa 91.000 de barili de petrol pe zi. Producţia care nu este acoperită prin hedging este valorificată la preţul pieţei.

"Prin extinderea instrumentelor de acoperire a riscului privind preţul ţiţeiului în 2012, Petrom îşi asigură o poziţie financiară solidă pentru a susţine programul de investiţii al companiei în con­diţiile unei volatilităţi ridicate a preţului la ţiţei", se arată într-un comunicat al companiei transmis miercuri Bursei.

Potrivit raportului semestrial, compania a contractat în ianuarie instrumente swap care asigură pentru 25.000 bbl/zi un nivel al preţului Brent de aproximativ 97 dolari/baril, până la sfârşitul anului. În primul semestru, compania a pierdut din contractele de acoperire a riscului, deoarece preţul ţiţeiului pe pieţele internaţionale a urcat peste 120 de dolari, în timp ce Petrom a încasat mai puţin din hedging.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, era miercuri de 102,1 dolari pe baril.

Petrom a raportat în primul semestru afaceri de 10,27 mld. lei (2,4 mld. euro), în creştere cu 23% faţă de perioada similară a lui 2010, şi un profit net de 1,744 mld. lei (410 mil. euro), cu 14% mai mare decât în prima jumătate a lui 2010.

Compania are o capitalizare de 3,74 mld. euro, în condiţiile în care acţiunile au scăzut cu 26% de la finele lunii iulie, când statul nu a reuşit să vândă pe bursă un pachet de 9,84% din acţiunile Petrom. Statul are 20,6% din Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,1%, iar austriecii de la OMV au pachetul majoritar de 51%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO