Burse - Fonduri mutuale

Petromidia, stabila dupa rezultate

29.07.2005, 19:16 13

Actiunile Rompetrol Rafinare au tinut prim-planul in sedinta de tranzactionare de ieri, transferurile realizate cu acestea reprezentand circa 40% din rulajul total din piata, care a depasit ieri 17 milioane de lei (4,9 milioane de euro).

Raportarea unor rezultate financiare "peste asteptari" si planurile de dezvoltare pentru viitor au atras un interes sporit din partea investitorilor pentru actiunile rafinariei Petromidia, fapt dovedit si de volumul mare de actiuni tranzactionate, peste 71 de milioane.

Numarul mare de ordine de cumparare depuse de investitori in predeschiderea sedintei de tranzactionare a facut ca deschiderea sa se faca la 0,098 lei/actiune, cu 2,6% peste pretul inregistrat la finele sedintei precedente. Pretul a mai urcat putin in primele minute ale sedintei, pana la un maxim de 0,0986 lei/actiune, insa intrarea mai puternica a vanzatorilor in piata a determinat scaderea cursului. Pe final, cotatia titlurilor Rompetrol a coborat sub nivelul de referinta de 0,0955 lei/actiune, inchizand la 0,0953 lei/actiune, in scadere cu 0,2%.

"Actiunile Rompetrol au fost ieri in centrul atentiei, realizand un volum de tranzactii semnificativ, cel mai mare de la finele lunii martie. Desi vanzarile masive, care au venit in special din partea speculatorilor, au facut ca inchiderea sa se faca pe minus, pretul a rezistat destul de bine, fapt care demonstreaza un interes ridicat din partea investitorilor si la cumparare. Rezultatele raportate de Rompetrol sunt bune, iar pe termen mediu si lung actiunile companiei petroliere reprezinta o investitie buna", a comentat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital.

Exceptand actiunile Rompetrol Rafinare, rulaje importante au avut si titlurile celor cinci SIF-uri, cu care s-au realizat ieri transferuri totale in valoare de circa 8 mil. lei (2,27 mil. euro). In ceea ce priveste evolutia cursului, SIF-urile au continuat in nota obisnuita a ultimelor sedinte. Dupa un inceput slab, in care cotatiile actiunilor celor cinci societati de investitii financiare au inregistrat scaderi, cursul s-a redresat usor in partea a doua a sedintei. Finalul a apartinut insa tot vanzatorilor, indicele BET-FI inchizand cu 0,6% mai jos comparativ cu ziua precedenta. Cea mai importanta depreciere s-a inregistrat in cazul SIF Transilvania, care a pierdut ieri 2%, singura care a inchis pe plus fiind SIF Moldova, cu o apreciere de 0,9%.

Actiunile Bancii Transilvania au stagnat ieri la cotatia de 0,845 lei/ actiune, realizand un rulaj de 0,8 milioane de lei (227.000 de euro), in timp ce actiunile companiei petroliere Petrom au pierdut 0,6%, inchizand la 0,465 lei/actiune.

Actiunile grupului IT&C Flamingo International continua sa nu dea satisfactie investitorilor, dupa ce au coborat ieri la 2,3 lei/actiune, pret egal cu cel din oferta. Fata de ziua precedenta, titlurile Flamingo au pierdut 4,2%. Investitorii asteapta cu interes majorarea de capital anuntata de Flamingo, care ar putea sa dea consistenta evolutiei titlurilor companiei la Bursa.

Per ansamblu, sedinta de ieri a fost dominata de scaderi usoare, indicele BET-C, care urmareste evolutia tuturor emitentilor listati la Bursa, depreciindu-se cu 0,55%.



Piata RASDAQ

Investitorii de pe Bursa Electronica RASDAQ par sa-si fi luat o scurta vacanta, daca se are in vedere lichiditatea din ce in ce mai redusa din ultima perioada.

Valoarea tranzactiilor derulate ieri pe RASDAQ a fost de 0,3 milioane de lei (85.000 de euro), cel mai scazut nivel de la inceputul acestei luni. In conditiile acestui rulaj scazut, indicele RASDAQ-Compozit a castigat ieri 0,13% si se mentine in continuare putin sub pragul de 1.600 de puncte.

Cel mai mare rulaj al sedintei l-au realizat actiunile companiei hoteliere Intercontinental, cu care s-a realizat o singura tranzactie importanta, in valoare de 67.000 de lei (19.000 de euro). Ieri s-au transferat un milion de actiuni Intercontinental, la pretul de 0,067 lei/ actiune, in urcare cu 2,3% comparativ cu finele sedintei precedente.

In ultimele doua saptamani s-au realizat mai multe tranzactii importante cu titluri Interconti-nental, prin intermediul carora s-au transferat peste 16 milioane de actiuni, reprezentand 1,9% din capitalul social al companiei. Principalii actionari ai companiei Intercontinental, care detine hotelul cu acelasi nume din centrul Capitalei, sunt societatile RHIC Holding, cu 49,1% din actiuni, Lido, cu 11,9% din actiuni, si Finmacht, care detine 5,1% din actiuni.

Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au fost unele dintre cele mai tranzactionate, in conditiile in care ieri s-au transferat peste 14.000 de actiuni in valoare de aproape 50.000 de lei (peste 14.000 de euro). Cursul de tranzactionare a inregistrat insa o volatilitate foarte scazuta, ultima cotatie, de 3,51 lei/actiune, fiind egala cu cea de la finele sedintei precedente.

Actiunile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti au inregistrat o noua depreciere usoara la nivelul pretului mediu, pe fondul unei lichiditati in scadere fata de sedinta precedenta. Pretul de inchidere s-a mentinut insa la 0,36 lei/actiune.

Dintre emitentii de la categoria I, cele mai tranzactionate au fost actiunile operatorului portuar Socep Constanta, care au realizat un rulaj de 28.700 de lei (8.100 de euro). Ultima tranzactie cu titluri Socep

s-a realizat ieri la pretul de 0,265 lei/actiune, in urcare cu 0,4%.

Actiunile producatorului de confectii Braiconf Braila au facut obiectul a 18 tranzactii in valoare de aproape 18.000 de lei (5.100 de euro). Titlurile Braiconf au inchis sedinta de ieri la cotatia de 0,865 lei/actiune, in scadere cu 0,6%. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO