Burse - Fonduri mutuale

Petromidia, tot mai aproape de maxime

13.10.2005, 19:17 9

Pe fondul unor ordine mari de cumparare, actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au urcat ieri pana la 0,122 lei/actiune, apropiindu-se din nou de maximul de 0,125 lei/actiune, care reprezinta cel mai ridicat pret de inchidere pentru aceste titluri.

Titlurile Petromidia au trecut pe primul loc in topul celor mai tranzactionate actiuni, dupa ce in ultima perioada actiunile SIF Oltenia si Moldova detinusera suprematia pe piata in privinta rulajelor realizate.

Ieri s-au transferat peste 99,8 milioane de actiuni Rompetrol Rafinare, in cadrul unor tranzactii care au insumat 12 milioane de lei (3,3 milioane de euro). Brokerii spun ca majoritatea tranzactiilor s-au facut la preturi cuprinse intre 0,119 - 0,12 lei/actiune, dar ordinele de cumparare au fost tot timpul mai mari comparativ cu oferta afisata de vanzatori. La inchidere, actiunile au fost tranzactionate la 0,12 lei/actiune, in crestere cu 1,7%.

"Spre deosebire de situatia din ultimele luni cand era un singur investitor mare care scosese actiunile la vanzare, acum nu au existat ordine din care sa se vada ca este tot un vanzator mare. Din piata s-a vazut ca sunt mai multi investitori care vand si cel putin acum nu s-a vazut ca ar fi vreunul din ei mai puternic", a spus Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.

Brokerii sunt optimisti in privinta evolutiei in continuare a actiunilor Petromidia. "De maximele anterioare va trece cu siguranta pana la finalul anului. Se ating noi maxime si pe piata petrolului si investitorii straini isi indreapta tot mai mult atentia asupra companiilor din acest domeniu. Chiar daca importa cea mai mare parte a titeiului de care are nevoie, compania are si unele terenuri de extractie in Venezuela, au fost informatii ca e interesata sa mai preia si altele si apoi, profitul cel mai mare in acest sector vine din rafinare, nu de pe partea de extractie. Un avantaj de care dispune Petromidia este ca rafinaria e amplasata pe malul marii si e singura care poate rafina petrolul arab, in conditiile in care cererile din partea companiilor europene sunt imense" a spus Simionescu.

Cele mai mari cresteri de ieri au apartinut actiunilor Turbomecanica si Vel Pitar, care au urcat cu 10,1%, respectiv cu 14,6%.

In cazul Vel Pitar, pe piata au circulat ieri zvonuri legate de un eventual exit pe care-l pregateste fondul de investitii Broadhurst de pe aceasta societate la care detine un pachet majoritar de actiuni. Pe piata au circulat speculatii precum ca Broadhurst ar fi gasit o companie interesata sa preia Vel Pitar, iar pretul la care se va derula tranzactia va fi cu mult peste cel afisat pe bursa. Unii brokeri atrag atentia insa ca si in trecut actiunile Vel Pitar au mai crescut pe fondul unor zvonuri similare, insa fara sa apara nimic oficial in acest sens, ulterior actiunile scazand la fel de mult pe cat crescusera.

Pe de alta parte brokerii spun ca avansul inregistrat de Turbomecanica se datoreaza asteptarilor legate de rezultatele financiare.

"Pe piata se spune ca rezultatele la noua luni ale Turbomecanica vor fi foarte bune si actiunile au crescut datorita acestui lucru", a comentat Adrian Simionescu.

Indicele BET-FI a atins ieri un nou maxim istoric, consemnand o crestere de 109% de la inceputul anului. Actiunile SIF Oltenia au urcat pana la 2,02 lei/actiune, in timp ce titlurile SIF Moldova au fost cotate la un maxim de 1,74 lei/actiune.



Piata RASDAQ

Tranzactii tot mai mici pe Rasdaq, rulajul pietei fiind miercuri de 2,2 milioane de lei (616.000 de euro), insa principalii emitenti au revenit pe cresteri.

Cei mai fericiti au fost ieri detinatorii de actiuni Comvex, cotatia titlurilor operatorului portuar din Constanta urcand cu peste 19% pe fondul unei puternice presiuni la cumparare. Pe parcursul sedintei cotatia titlurilor Comvex a urcat treptat de la 21 lei/actiune pana la 25 lei/actiune, incheind sedinta la un nivel egal cu maximul zilei. La sfarsitul lunii septembrie reprezentatii societatii au anuntat ca analizeaza posibilitatea de a renunta la acordarea de dividende in 2006, profitul urmand sa fie utilizat pentru finantarea investitiilor viitoare. Comvex estimeaza pentru sfarsitul acestui an obtinerea unui profit net de 5 milioane de euro, fata de castigurile de aproximativ 1,5 milioane de euro obtinute in 2004. Operatorul portuar dispune de un capital social de 11 mil. lei (3,06 milioane de euro), valoarea nominala a unei actiuni fiind de 2,5 lei. In prezent capitalizarea bursiera a companiei este de 110,5 mil. lei (30,7 milioane de euro).

Pe fondul cresterii lichiditatii si al aparitiei pe piata a unor ordine mai importante de cumparare a crescut ieri si pretul actiunilor operatorului portuar Socep Constanta. Dupa scaderile din ultimele doua sedinte, cotatia titlurilor Socep a trecut ieri peste pragul de 0,26 lei/actiune, atingand un maxim zilnic de 0,265 lei/actiune. Inceputul de sedinta a fost unul negativ, titlurile Socep scazand pana la un minim de 0,249 lei/actiune. Ultimul transfer cu actiunile operatorului portuar s-a efectuat la un pret de 0,255 lei/actiune, in crestere cu 2,4% fata de sedinta anterioara. Valoarea totala a tranzactiilor realizate ieri cu actiuni Socep a fost de 437.400 de lei (121.650 de euro).

Tot crestere a inregistrat ieri si pretul actiunilor Biofarm, insa pe fondul reducerii drastice a lichiditatii. Valoarea totala a transferurilor cu titlurile producatorului bucurestean de medicamente a fost ieri de 435.500 de lei (121.000 de euro), dupa ce media inceputului de saptamana a fost de peste 0,7 mil. euro. Cotatia titlurilor Biofarm a atins ieri un maxim de 0,48 lei/actiune, dupa ce la inceputul sedintei actiunile societatii bucurestene se transferau la un pret de 0,45 lei/actiune. In aceste conditii, pretul de referinta s-a stabilit miercuri la un nivel de 0,4693 lei/actiune, cu 4,26% mai mare decat in sedinta anterioara.

Cu actiunile producatorului de uleiuri Argus Constanta s-au realizat ieri 16 tranzactii in valoare totala de 56.850 de lei (15.800 de euro). Pe parcursul sedintei cotatia titlurilor Argus a oscilat intre 3,1 lei/actiune si 3,21 lei/actiune. Ultima tranzactie cu actiuni Argus s-a realizat la un pret egal cu minimul zilei si cu 0,3% mai mic decat in sedinta anterioara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO