Burse - Fonduri mutuale

Pieţele externe par să ignore războiul comercial declanşat de Trump. UPDATE: Pieţele europene intră într-un uşor declin

Pieţele externe par să ignore războiul comercial...

Autor: Răzvan Botea

06.07.2018, 12:06 440

Pieţele externe nu au reacţionat momentan la tarifele vamale impuse de adminstraţia Trump importurilor chinezeşti, acestea fiind în acest moment în cea mai mare parte în creştere, atât cele din SUA, cât şi pieţele asiatice sau europene, potrivit marketwatch.com.

Astfel, indicele Dow Jones este în creştere cu 0,75%, în timp ce S&P 500 înregistrează o creştere de 0,86%, la momentul transmiterii ştirii. Indicele NASDAQ  este în creştere cu 1,12 procente.

Pieţele asiatice sunt de asemenea în creştere, indicele Asia Dow cu 0,54%, în timp ce indicele Shanghai  cu 0,49%. Singurul indice în scădere este Singapore, acesta înregistrând o deterioare de 2,11%, la momentul transmiterii ştirii.

Taxele vamale impuse de Administraţia Trump asupra unor importuri din China au intrat vineri în vigoare, iar oficiali chinezi au semnalat anterior că Beijingul va lua măsuri de retorsiune, astfel că există şansele declanşării unui război comercial între primele două cele mai mari economii ale lumii. Preşedintele Donald Trump a promis că războaiele comerciale ”sunt uşor de câştigat”. Dar analiştii se tem că din măsurile impuse de SUA vineri împotriva Chinei, nu va beneficia nimeni. 

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a denunţat o serie de practici comerciale incorecte şi a introdus taxe vamale pentru importurile oţel şi aluminiu din numeroase ţări, în principal din statele Uniunii Europene, China, Canada şi Mexic, care au dispus măsuri de retorsiune. Washingtonul acuză Beijingul de nerespectarea drepturilor privind proprietatea intelectuală.

În ciuda avertismentelor sumbre ale specialiştilor, nici pieţele europene nu reacţionează încă. Unii analişti sunt de părere că, piaţa europeană fiind similară cu cea americană, fluxurile comerciale din China se vor reorienta către Uniunea Europeană, astfel producătorii locali fiind nevoiţi să se confrunte cu o concurenţă care poate oferi preţuri mai mici.

Indicele european FTSE 100 este în uşoară creştere cu 0,13%, în timp ce IBEX 35 este „pe verde” cu 0,39%. Stoxx 600 este în creştere cu 0,20%.

UPDATE 16.30: Indicele european FTSE 100 este în descreştere cu 0,43%, Ibex 35 în declin cu 0,30%, în timp ce indicele Stoxx 600 a scăzut cu 0,28%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO