Burse - Fonduri mutuale

Piraeus Bank a acceptat să păsuiască Impact cu un credit de 12,8 mil. euro

Piraeus Bank a acceptat să păsuiască Impact cu un credit de 12,8 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa

14.10.2010, 23:54 30

Piraeus Bank a aprobat cererea companiei imobiliare ImpactBucureşti (IMP) privind restructurarea unui credit de 12,8 mil.euro contractat de companie în 2006, a cărui scadenţă a trecut la31 iulie 2010, potrivit unui anunţ transmis de companie Bursei deValori Bucureşti (BVB).

Restructurarea creditului pe o perioadă de cinci ani reprezintăo gură de oxigen pentru compania imobiliară, care s-a confruntat înultimii doi ani cu o scădere puternică a vânzărilor, pe fondulprăbuşirii sectorului imobiliar. Mai mult, Tribunalul Bucureşti aaprobat la mijlocul lunii iulie deschiderea procedurii insolvenţeiîmpotriva Impact, la cererea companiei de construcţii Romconstruct,pentru o datorie de 1,36 mil. lei (320.000 de euro), ceea ce acomplicat şi mai mult relaţia Impact cu băncile finanţatoare.

Impact a obţinut între timp suspendarea deciziei de intrare îninsolvenţă, păstrându-şi astfel dreptul de administrare, însăCurtea de Apel Bucureşti va judeca abia în aprilie 2011 recursulImpact la decizia Tribunalului şi va decide dacă societatea iesesau nu din insolvenţă. Creditul de la Piraeus a fost contractat în2006 pentru achiziţia unui teren de aproape 26 de hectare înbulevardul Ghencea din zona de vest a Bucureştiului. Companiaintenţiona să dezvolte un proiect rezidenţial pe acest teren, însăplanurile au fost îngheţate din cauza crizei.

La jumătatea anului, Impact avea datorii de circa 30 mil. eurola patru bănci, aproape jumătate din credite fiind de la BancaRomânească, deţinută de grupul National Bank of Greece. Creditelede la Banca Românească ajung însă la maturitate abia în iulie2014.

Pentru creditele contractate, Impact avea depuse garanţiiimobiliare în valoare contabilă de circa 214 mil. lei (50 mil.euro), conform notelor la situaţiile financiare semestriale.Activele totale ale Impact erau evaluate în contabilitate la 488mil. lei (115 mil. euro). Activele companiei constau mai ales însuprafeţe mari de teren, pe care aceasta intenţiona să dezvolteproiecte imobiliare. Impact mai are pe stoc şi vile sau apartamenteîn complexul rezidenţial Greenfield din nordul Capitalei, acesteagenerând şi principalele vânzări.

În primul semestru, vânzările Impact au scăzut cu 30%, la 20,5mil. lei (4,8 mil. euro), compania înregistrând pierderi de 7,4mil. lei (1,74 mil. euro). Anul trecut, afacerile companiei s-auprăbuşit cu 64% faţă de recordul din 2008, la 54 mil. lei (12,7mil. euro).

Impact este evaluată pe Bursă la 87,4 mil. lei (20,5 mil. euro),însă acţiunile sunt suspendate de la tranzacţionare de pe 12 iulieşi ar putea rămâne suspendate până în aprilie 2011. Compania estecontrolată de Dan Ioan Popp, cu 22% din acţiuni, şi CarmenSăndulescu, cu 11%. Printre acţionarii semnificativi se numără şifondurile de investiţii ale Artio Global şi Franklin Templeton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO