Burse - Fonduri mutuale

Ploile din primăvară, care au adus un profit record pentru Hidroelectrica, au ieftinit acţiunile companiei faţă de evaluarea bancherilor de la Londra din prospectul de listare

Ploile din primăvară, care au adus un profit record...

Autor: Liviu Popescu

22.08.2023, 07:00 4283

♦ Acţiunile H2O se tranzacţionează acum, pe baza rezultatelor din ultimele 12 luni, la o evaluare de 8,7 ori a profitului net din ultimele 12 luni ♦ La listare evaluarea era de zece ori.

Hidraulicitatea ridicată, ceea ce a dus la creşterea producţiei de energie şi într-un final la un profit record în prima jumătate din 2023, a ieftinit acţiunile Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti com­parativ cu evaluarea pe care bancherii din consorţiul de listare o dădeau celui mai mare producător de energie electrică din România.

Astfel, pe baza rezultatelor financiare din ultimele 12 luni, respectiv un profit net de 5,7 mld. lei, şi luând în calcul capitalizarea bursieră de 49,7 mld. lei, acţiunile Hidroelectrica (H2O) se tranzacţio­nează la un raport între capitalizare şi profitul net (price earning ratio – multiplul PER) de 8,7 ori, arată calculele făcute de ZF. Spre comparaţie, în evaluarea din prospectul de listare – la care au lucrat nume grele ale unor echipe de bancheri de la Londra şi Bucureşti – multiplul era de 10 ori, arată calculele făcute de ZF.

Ieri după-amiază acţiunile H2O se tranzacţionau la BVB la 111 lei pe unitate, uşor peste preţul de la debut de 110 lei. Tranzacţiile se ridicau la circa 4,1 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO